Star Wars dan – May the 4th na Ribnjaku

Star Wars dan održava seu nedjelju, 6. svibnja u organizaciji Udruge ljubitelja Zvjezdanih ratova Star Wars Hrvatska, u prostoru Centra mladih Ribnjak (mapa), s otvorenjem u 10,30 i trajanjem sve do 18 sati. Ulaz na sva predavanja i radionice kao i izložbeni dio je besplatan.

Projekt May the 4th, odnosno Star Wars Dan je zamišljen kao cjelodnevno događanje na kojem se održavaju predavanja, radionice za djecu i odrasle, cosplay i izložbeni dio događanja uz igre i škole mačevanja. Svi programi radionica i igara su prilagođeni dječjem uzrastu 5-15 te naravno odraslima, dok su predavanja i odrasli cosplay namijenjeni 15+ publici. 

Ove godine će nam Star Wars dan biti odlično zagrijavanje za film Han Solo koji u naša kina stiže 31. svibnja. Počinje izlaganjima, nastavlja se predavanjima i radionicama, školom mačevanja i star wars igrama, a završava cosplayem i podjelom nagrada. 

Igre koje će se održati su Force training, Škola mačevanja lightsaberima, Trench run. Ove godine će se održati i škola mačevanja lightsaberima i za odrasle. Ove godine imamo i LARP: Endor uz podršku ekipe iz Terrible Creationsa te cjelodnevni boardgaming uz podršku ekipe iz udruge Gameri okrugloga stola koji će donijeti sve Star Wars igre ikad!

Predavanja koja će se održati su: Izrada lightsabera – show & tell, Mitologija Zvjezdanih ratova i njen utjecaj na pop-kulturu, Izrada specijalnih efekata viđenih u Zvjezdanim ratovima, a posebno ističemo Okrugli stol: Ženski likovi u Zvjezdanim ratovima i njihov utjecaj na društvo koji će se baviti pitanjima poput zašto je glavni lik u SW postala žena i kuda to vodi franšizu te koje su posljedice na publiku. 

Radionice koje će se održati su: Izrada lightsabera za djecu i odrasle – materijali će biti osigurani, a izrađeni light saber će se moći otkupiti uz simboličnu donaciju, Star Wars origami, Crtanje Star Wars likova i izrada BB-8 droida za djecu.

Cosplay je kostimiranje u likove, ovoga puta isključivo likove iz Star Wars franšize. Cosplayeri će biti prisutni tijekom cijelog eventa, a u 17,30 sati će se održati promenada kostima te ocjenjivanje žirija. Žiri čine tri osobe koji će po unaprijed pripremljenim tabličnim kriterijima izabrati tri najbolja kostima koja će dobiti i nagrade. Novost ove godine je i dječji cosplay, dječja revija u 15 sati gdje će se moći predstaviti djeca u kostimima uz prigodne nagrade. Više informacija uskoro.

Tijekom događaja posjetitelji će se moći fotografirati s lightsaberima i Jedi plaštem ispred posebne Star Wars pozadine te dobiti odmah izrađenu fotografiju za uzvrat za 5 kuna donacije. Donacije prikupljamo u suradnji s partnerom HP-om, a sva sredstva idu za kupovinu potrepština koje će biti odnesene u udrugu Zagrebački humanitarci. Tako da događanje ima i važnu humanitarnu notu.

Smatramo da će ovaj događaj biti zanimljiv mladima, ali i obiteljima s djecom gdje među odraslima postoje Star Wars fanovi koji će željeti upoznati djecu s tom franšizom i kulturom Star Warsa, a samoj djeci će biti zanimljivo zbog programa prilagođenog njima kao što je recimo Škola mačevanja lightsaberima gdje će dobiti rekvizite i učiti pokrete. Tako da projekt podržava sinergiju obitelji, a ujedno ima i edukativno kulturni karakter.

PROGRAM i SATNICA
EVENT NA FACEBOOKU.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo