Ulaganje teško 20 milijuna eura

Stadion u Kranjčevićevoj ulici postaje jedan od najmodernijih u Europi

Stadion bi trebao biti gotov u proljeće 2025.
Zagreb: Gradonačelnik Tomašević predstavio projekt rekonstrukcije stadiona u Kranjčevićevoj Emica Elveđi/PIXSELL

Gradski stadion u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu kreće u rekonstrukciju na proljeće sljedeće godine, a cijena radova bit će oko 20 milijuna eura, izjavio na konferenciji za medije zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Krenuli smo u izvedbu rekonstrukcije stadiona u Kranjčevićevoj, jedan od tri najznačajnija gradska projekta poboljšanja gradske sportske infrastrukture, a prema najavama, stadion bi trebao biti gotov u proljeće 2025., kazao je Tomašević na konferenciji održanoj na samom stadionu.

– Kranjčevićeva sada ima kapacitet od nekih 5000 gledatelja, a mi ćemo napraviti jedan od najmodernijih stadiona u Europi koji će primati 12.000 gledatelja, s četiri potpuno natkrivene tribine i multifunkcionalnim parkiralištem. Osigurana su sredstva za rekonstrukciju iz gradskog proračuna, a nadamo se i novu od strane UEFE, budući da će to biti stadion 4. kategorije po UEFA propisima, na kojem će se moći igrati europske utakmice i na kojem će moći igrati i hrvatska reprezentacija. Također, stadion i okolica su na gradskom zemljištu, vrlo skoro će se riješiti imovinsko-pravni status, tako da će grad Zagreb biti vlasnik ovog stadiona u samom središtu grada, dodao je Tomašević, koji se osvrnuo i na stanje oko izgradnje stadiona u Maksimiru.

– Rekonstrukcija Kranjčevićeve je prvi korak ka novom stadionu u Maksimiru, budući da nakon rušenja Maksimira Dinamo negdje mora igrati svoje utakmice. Pregovori za obnovu Maksimira idu u dobrom smjeru i do kraja mog mandata će se dogovoriti izgradnja novog Maksimira, a razgovori Grada Zagreba, Vlade RH i zagrebačke nadbiskupije su u završnoj fazi.

Stadion u Kranjčevićevoj bit će moderan, održiv i zeleni projekt, kazao je dogradonačelnik Luka Korlaet, a rekonstrukcija stadiona izgrađenog davne 1921. godine odvijat će se po projektu profesora Vladimira Kasuna.

– Uz četiri tribine, koje će izvana nalikovati na stambene zgrade sa zelenilom i žardinjerama u koje će se dopremati kišnica s krova, gradit će se i novi gradski trg uz Kranjčevićevu ulicu te multifunkcionalno parkiralište, koje će kad nema utakmica, koristiti građani za rekreaciju jer će na njemu biti malonogometni, teniski i košarkaški tereni. Na krovu će biti velike solarne ploče od kojih će se stadion napajati energijom, kazao je Korlaet.

Uz rekonstrukciju Kranjčevićeve, Grad Zagreb kreće i u obnovu Doma sportova, koja će koštati 20 milijuna eura, kao i izgradnju bazena u Španskom.

Grad Zagreb
Ostalo