SLUČAJNA ČUVAONICA – Predstavljen postpotresni i pandemijski postav Moderne galerije

Moderna galerija u Zagrebu predstavila je "Slučajnu čuvaonicu", postpotresni i pandemijski postav zbirke koji će se moći razgledati dok ne počne sanacija zgrade, oštećene u potresu 22. ožujka

Luka Stanzl/PIXSELL

Moderna galerija u Zagrebu predstavila je “Slučajnu čuvaonicu”, postpotresni i pandemijski postav zbirke koji će se moći razgledati dok ne počne sanacija zgrade, oštećene u potresu 22. ožujka.

– Kako smo ostali smrznuti u toj situaciji, odlučio sam da iskoristimo tu nepogodu na kreativan način, da napravimo ono što možemo i što nam je dužnost, da čuvamo umjetnine na najbolji mogući način, ali i da ih predstavljamo javnosti, rekao je ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi.

Tako su kustosi Lada Bošnjak Velagić, Tatijana Gareljić, Klaudio Štefančić, Ivana Rončević Elezović i Dajana Vlaisavljević u protekla dva tjedna sastavili postav s više od 800 umjetnina, od njih 10 tisuća koliko ih Moderna galerija ima u čuvaonicama.

– Umjetnine su izložene jedne pored drugih u tihom dijalogu, bez legendi, onako kako inače stoje u depou. Ne ulazeći u bilo kakvu vrstu interpretacije, kroz labav kronološki pregled, ostavili smo publici da sama izvuče pouke o razvoju estetskih fenomena i vizualnih umjetnosti od sredine 18. stoljeća do danas, objasnio je Franceschi.

Naposljetku je najavio kako će jedna prostorija u postavu ostati prazna te će se tamo izložiti oštećene umjetnine čija će se restauracija raditi kao performativna aktivnost u okviru samog muzeja.