Škorić od kandidature odustao bez ikakvih pritisaka

Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić izjavio je da je odluku o odustajanju od kandidature za potpredsjednika stranke donio bez ikakvih pritisaka.

-Apsolutno sam sam donio odluku. Ne želim biti talac svojoj stranci, ne želim opterećivati situaciju i dijeliti ljude. Smatram da ima dovoljno kvalitetnih kandidata i da će članstvo 15. ožujka dati glas najkvalitetnijima- rekao je Škorić novinarima u Hrvatskom saboru.

Škorić je u četvrtak je povukao svoju kandidaturu za potpredsjednika HDZ-a, poručivši na Facebooku kako želi sve u stranci potaknuti na smirivanje tenzija i “fair play” kampanju na stranačkim izborima, te je ponovno podržao Andreja Plenkoviću za novi mandat na čelu HDZ-a. Novinarima u Saboru kazao je da se od početka zalagao protiv unutarstranačkih blokova i za načelo “jedan član, jedan glas”, jer smatra da nije dobro da iz ovog izbornog procesa HDZ izađe podijeljen.

Ustvrdio je kako se za mjesto potpredsjednika kandidirao kao pojedinac, izvan blokova.

-Kad vas se počne svrstavati u ovaj ili onaj tabor, tražiti od vas da se morate opredijeliti, dolazite u poziciju da dijelite vlastito biračko tijelo- poručio je.

Negirao je spekulacije da je netko na njega radio pritisak ili ga ucjenjivao rekavši da je od kandidature odustao kako bi to bila poruka svima i poticaj za smirivanje unutarstranačkih tenzija, jer “HDZ je iznad svih nas”.

Škorić je rekao i da je, nakon što su službeno objavljene kandidature, procijenio kako je za HDZ i Hrvatsku najbolje da aktualni predsjednik Andrej Plenković ostane na čelu stranke. Na upit kako to da podržava Plenkovića, iako je ranije govorio o vraćanju HDZ-a demokršćanstvu i otuđenom biračkom tijelu, Škorić je odgovorio da je Plenković uspješno vodio Vladu na vanjskopolitičkom, gospodarskom i obrambenom polju.

-Zadovoljenje unutarnjih odnosa je stvar koju treba mijenjati i vjerujem da će kroz ovaj proces svi iščitati potrebu da se stranka svjetonazorski vrati onom dijelu birača koji se u ovom trenutku odmaknuo od HDZ-a- naveo je.

Škorić također tvrdi da ga nitko nije nazivao i tražio da ga podrži. “Bilo je pojedinačnih razgovora, sugestija i svega, ali osobnih poziva i takvih stvari nije bilo”, rekao je.