Školska knjiga osmislila prvu mobilnu aplikaciju za podršku učiteljima u nastavi

Aplikacija "Asistent" predstavlja jedinstveno, originalno i cjelovito rješenje takvog tipa u Hrvatskoj, ali i Europi i svijetu, namijenjeno učiteljicama i učiteljima kako bi im se olakšalo svakodnevno pripremanje za nastavu i vođenje pedagoške dokumentacije, ističu iz Školske knjige

Stručni tim nakladnika Školske knjige osmislio je mobilnu aplikaciju za podršku učiteljima u nastavi čija je posebnost brzo, jednostavno i intuitivno rješenje za definiranje potpora učenicima s teškoćama u razvoju, a bit će spremna za korištenje u rujnu.

Aplikacija “Asistent” predstavlja jedinstveno, originalno i cjelovito rješenje takvog tipa u Hrvatskoj, ali i Europi i svijetu, namijenjeno učiteljicama i učiteljima kako bi im se olakšalo svakodnevno pripremanje za nastavu i vođenje pedagoške dokumentacije, ističu iz Školske knjige. Aplikaciju će moći koristiti svi korisnici udžbenika Školske knjige, a bit će spremna za korištenje u rujnu, ususret novoj školskoj godini.

U izradu aplikacije utkali su godine iskustva i suradnje s brojnim edukacijskim rehabilitatorima, pedagozima, logopedima, socijalnim pedagozima i psiholozima, kao i učiteljima iz prakse. Na samom programiranju aplikacije već nekoliko mjeseci radi tim stručnjaka toga nakladnika, urednici i programeri koji stoje iza svih digitalnih projekta Školske knjige: Školska e-knjiga, e-sfera, Slovopis, Rječnici.hr i Školski portal. “Asistent” ima namjeru biti osobni pomoćnik učiteljima, kako bi na jednom mjestu imali imati pomoć za sve administrativne poslove na koje inače gube puno vremena.

Aplikacija je intuitivna i jednostavna za korištenje, a jedna od njezinih vrlo važnih značajki je i pomoć u izradi individualiziranog kurikuluma za učenike s teškoćama, kroz brzo, jednostavno i intuitivno rješenje za definiranje potpora učenicima s teškoćama u razvoju. Unose se opći podatci o učeniku, a zatim se iz pripremljene baze bira nastavni predmet, predmetno područje i nastavna tema ili domena.

-S nekoliko klikova, učitelj odabere strategije podrške za svaki ishod a sustav pripremi dokument za ispis- napominju iz Školske knjige.

Smatrajući kako se za učenike s teškoćama u razvoju ne može napraviti jedinstveni udžbenik, u Školskoj knjizi sve materijale prilagodili su tako kako bi svaki učenik, uz podršku učitelja, mogao ostvariti svoj puni potencijal. Navedene, ali i ostale, materijale moguće je naći u rubrici “Podrška učitelju” na e-sferi Školske knjige uz svaki udžbenik.

U dijelu aplikacije za pomoć pri izradi programa za učenike s teškoćama od velike je pomoći bila suradnja s edukacijskim rehabilitatorom Antunom Zupancem i njegovim suradnicima, a cijeli je projekt započet priručnikom “Učenici s teškoćama u redovitom školskom sustavu” Aleksandre Krampač Grljušić koja je savjetnik i na ovom projektu.

-Naš posao nije samo izraditi udžbenike, već i biti pravi partner učiteljima i školama. U komunikaciji s njima uočili smo da im veliki dio energije oduzimaju administrativni poslovi, pronalazak valjanih informacija te kreiranje specifičnih sadržaja- izjavila je izvršna direktorica Školske knjige Matilda Bulić te poručila.

-I ova situacija u kojoj se sada nalazi Hrvatska, a i cijeli svijet, pokazuje koliko je važan neposredni kontakt učitelja i učenika. Mi to vidimo kao naš zadatak – pomoći učiteljima da brže, jednostavnije i lakše pripremaju dokumentaciju kako bi se mogli posvetiti svojim učenicima. Zadovoljan i posvećen učitelj ključ je uspjeha svakog društva.