Škole uređuju eko vrtove, a u svakom se sadi Gupčeva lipa

Među školama koje su se uključile u projekt je i OŠ Stjepana Radića u Božjakovini koja već ima eko status
4aceb947-ff4a-4a25-bb71-7896db4e8c03

Drevna kineska poslovica kaže: „Ako razmišljate godinu dana unaprijed, posijte sjeme. Ako razmišljate deset godina unaprijed, posadite drvo“. Tim riječima može se opisati projekt „Uvođenje i razvoj ekološke proizvodnje ljekovitog i začinskog bilja“ koji će se provoditi u školskim eko vrtovima u 17 osnovnih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija. Ogledni primjer vrta zasađen je u OŠ Rugvica.

I dok je proljeće rezervirano za početak radova u eko vrtovima, jesen je vrijeme za sadnju stabala. Tako je ovih dana u svih 17 škola koje su odlučile imati eko vrtove u tijeku sadnja klona sadnice Gupčeve lipe, više od 400 godina starog stabla čije sadnice vegetativnim putem uzgajaju stručnjaci iz Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom.

-Eko školski vrtovi kao i sadnja stabala korak su dalje ka našim nastojanjima prema ozelenjivanju, pošumljavanju i ekološkoj proizvodnji. Želimo postati vodećom zelenom županijom, a tome svakako mogu doprinijeti i učenici koji će u svojim vrtovima stjecati praktična znanja, razvijati nove vještine, kao i svijest o važnosti ekološke proizvodnje te održivoga gospodarskog razvoja- rekao je županijski pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković, dodavši kako je u planu u dogledno vrijeme da svaka škola u Zagrebačkoj županiji ima eko vrt.

Za svaku od škola uključenih u projekt Zagrebačka županija osigurala je 5000 kuna namijenjenih za nabavu alata i opreme ili izradu idejnog projekta krajobraznog uređenja. Također, škole će dobiti i digitalni priručnik kao metodičko-didaktički materijal koji će pomoći nastavnicima i učenicima u uspostavi eko vrtova, uzgoju, doradi i preradi bilja.

Među školama koje su se uključile u projekt je i OŠ Stjepana Radića u Božjakovini koja već ima eko status.

-Nismo ni malo dvojili kad je došao poziv da se uključimo u projekt. Želimo urediti naše školsko dvorište pa smo se odlučili za izradu krajobraznog uređenja kako bi imali što više ‘učionica’ na otvorenom- rekao je ravnatelj škole Jure Mišković.

Pripremu tla i sadnju lipe odradili su, uz pomoć učenika, djelatnici Hrvatskog šumarskog instituta.

-Svaka jedinka za sebe predstavlja jedinstvenu poveznicu sa stablom Gupčeve lipe, živućim svjedokom poznate Seljačke bune. Institut već deset godina proizvodi klon sadnice, a svako stablo ima svoju svjedodžbu o podrijetlu- rekao je Ivica Čehulić, voditelj odjele rasadničke proizvodnje.

Brckovljani
Događanja
Hrvatska
Općina
Zagrebačka županija