Sindikati javnih službi traže uvođenje 13. plaće

U tijeku su pregovori o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru
vilim ribić Igor Šoban/PIXSELL

Čelnici sindikata javnih službi zatražili su u pregovorima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru uvođenje 13. plaće, porast osnovice za plaće i povećanje materijalnih prava.

– Došlo je vrijeme da i u Hrvatskoj uvedemo 13. plaću, ne samo za javne službe već za sve radnike u zemlji. Ako javne službe u tome uspiju, uspjet će kasnije, kroz sustav kolektivnog pregovaranja, i sve druge djelatnosti, rekao je glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić na konferenciji za novinare.

Ako postoje objektivni ili politički razlozi za državni proračun, sindikati mogu pristati da prve godine to bude pola 13. plaće, a druge godine cijela 13. plaća, dodao je. Napominje i da sindikati moraju misliti i na osnovicu za izračun plaća u javnim službama jer ona odražava cijenu rada.

– Ako zapostavimo osnovicu, onda će naša cijena rada tj. satnica zaostajati za drugim dijelovima društva.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručila je da sindikati u pregovorima predlažu, u slučaju da inflacija prijeđe šest posto, otvaranje pregovora o korekciji plaća, a otvorili su i pitanje vrijednosti sistematskih pregleda zaposlenika i naknade troškova prijevoza. Također traže isplatu regresa u iznosu od 2000 kuna, dara za djecu od 700 kuna i povećanje osnovice za izračun jubilarne nagrade na 2000 kuna.

Hrvatska
Ostalo