Selak Raspudić: HDZ želi uspostaviti trajno izvanredno stanje

Sabor je danas raspravljao o dopunama Zakona o sustavu civilne zaštite predlagača Marijana Pavličeka (HS)

Patrik Macek/PIXSELL

Sabor je danas raspravljao o dopunama Zakona o sustavu civilne zaštite predlagača Marijana Pavličeka (HS), a Mostovka Marija Selak Raspudić kazala je u raspravi kako HDZ želi uspostavu trajnog izvanrednog stanja da se spriječi istraživanje kriminala i omogući nastavak pljačke.

Upitala je i kada se ukida postojeći Stožer, hoće li biti ustrojen novi i nastaviti izvanredno stanje te što nam donosi ‘stožerokracija’?

-Treba ograničiti stožere i vratiti nadzor i kontrolu nad njima- poručila je Selak Raspudić podsjetivši kako je i Ustavni sud potvrdio da Stožer nije donosio odluke na transparentan način.

Na pragu smo nove krize zbog rata u Ukrajini i eto nas ponovno u izvanrednoj situaciji i roba za robne zalihe će se opet nabavljati bez javnog natječaja. Nitko nije nadležan, nema odgovornosti za robne zalihe, upozorila je.

Podnositelj zakonskog prijedloga Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) istaknuo je kako je Stožer civilne zaštite političko tijelo kojeg imenuje Vlada i čine ga stručnjaci raznih struka, ali nisu svi stručni što se tiče covida-19. Čak jedan član Stožera je član druge političke opcije, čestitam vam na tome, poručio je  Pavliček ocijenivši kako je Stožer sve samo ne vjerodostojan. Ustvrdio je kako su se odluke često donosile  sukladno potrebama i interesima HDZ-a navodeći pri tome unutarstranačke izbore u toj stranci kao i parlamentarne koje je HDZ izbore dobio zahvaljujući izjavi da je korona pobijeđena.