SDP-ov kandidat za gradonačelnika osumnjičen za zloupotrebu državnih potpora

Nauštrb 17 zaposlenika zadržali su sveukupno 419.478,41 kuna
ivan tropan Grgo Jelavić/PIXSELL

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Dubrovnika na lokalnim izborima i gradski vijećnik te stranke Ivan Tropan sumnjiči se da je, zajedno s ocem, zloupotrijebio potpore za očuvanje radnih mjesta, priopćila je dubrovačka policija, ne navodeći imena.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska objavila je kako se 55-godišnji Tropanov otac sumnjiči za kazneno djelo prijevare na štetu sedamnaest osoba.

Od lipnja 2020. do lipnja 2021. godine, zaposlenicima svog trgovačkog društva sa sjedištem u Dubrovniku prikrio je činjenicu da im pripada pravo na naknadu plaće iz programa Vlade Republike Hrvatske namijenjenog očuvanju radnih mjesta tijekom trajanja krize uzrokovane pandemijom covida-19. Zaposlenike je uvjerio kako te potpore pripadaju njegovom trgovačkom društvu te je od njih zahtijevao da mu vrate novčana sredstva nakon izvršene uplate na njihove tekuće račune u banci ili je temeljem pribavljene punomoći osobno u banci podizao prethodno uplaćena sredstva i tako ih zadržavao za sebe osobno, navodi se u priopćenju.

Iz policije tvrde kako je 55-godišnjaku u počinjenju kaznenog djela pomogao 32-godišnjak, također zaposlenik trgovačkog društva, a kojeg se sumnjiči i za počinjenje kaznenog djela krivotvorenja isprave.

– On je u lipnju 2020. godine izvornu svjedodžbu početnih kvalifikacija taxi vozača preinačio i sačinio dvije lažne svjedodžbe na imena dvoje zaposlenika koji tim kvalifikacijama nisu raspolagali, ističu iz policije.

Počinjenim kaznenim djelom prijevare svih sedamnaest osoba oštećeno je za ukupan iznos od 419.478,41 kuna, a za koji iznos je vlasnik trgovačkog društva sebi pribavio protupravnu imovinsku korist. Osumnjičeni su u utorak uhićeni te uz kaznenu prijavu pritvoreni.

Crna kronika
Hrvatska