Savez Dodir napravio je prvi online tečaj za samostalno učenje hrvatskog znakovnog jezika

Tečaj se sastoji od deset tema i sadrži više od 800 videosnimki koje će vas uvesti u svijet hrvatskog znakovnog jezika i kulture gluhih

Freepik

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir, pionir je u edukativnim inovacijama na području poučavanja hrvatskog znakovnog jezika. Ovog tjedna plasirali su još jednu novu uslugu – online tečaj za samostalno učenje hrvatskog znakovnog jezika početne razine A1.1.

Taj online tečaj namijenjen je početnicima koji tek počinju učiti hrvatski znakovni jezik, ali i svima onima koji se žele prisjetiti njegovih osnova. Sastoji se od deset  tema i sadrži više od 800 videosnimki koje će vas uvesti u svijet hrvatskog znakovnog jezika i kulture gluhih. Cijena mu je malih, s obzirom na uloženo vrijeme i trud, 350 kuna, a pristupiti mu možete sa stranice udruge Dodir- prenosi zagreb.info.

Stoga, zamolili smo vrijedne ljude iz Saveza Dodir da nam objasne kako je koncipiran tečaj, ali i da nam kažu ponešto gluhim i gluhoslijepim udrugama.

Svaka tema sadrži rječnik znakova i fraza iz hrvatskog znakovnog jezika, objasnili su nam iz udruge Dodir, a oni su namijenjeni za uvježbavanje novih znakova u rečeničnom kontekstu, njihova pravilna izvedba te praktična upotreba stečena znanja o gramatici HZJ-a, vježbe razumijevanja i zanimljivosti iz kulture.

Iza koncepta i sadržaja ovog novog projekta Saveza Dodir stoji Tajana Uzun, dugogodišnja djelatnica Saveza na poslovima stvaranja edukativnih programa za poučavanje HZJ-a i za edukaciju prevoditelja HZJ-a, po struci profesorica engleskog jezika i književnosti i pedagogije.

Ujedno, Tatjana je i  izvorna govornica hrvatskog znakovnog jezika i čujuće dijete rođeno u obitelji gluhih i gluhoslijepih osoba. CODA će vam možda i zvučati poznato, riječ je o dobitnicu Oscara, koji je u fokus javnosti stavio sve prepreke s kojima se susreću gluhe osobe, ali i čujuće osobe iz gluhih i gluhoslijepih obitelji.

Ideja o online učenju hrvatskog znakovnog jezika rodila se tijekom pandemije, ispričali su nam iz udruge Dodir, “morali smo smanjiti broj polaznika zbog epidemioloških mjera i jednostavno nismo mogli upisati sve zainteresirane”.

Stoga smo im željeli omogućiti da mogu samostalno učiti i tako se rodila ideja o digitalnoj platformi za samostalno učenje HZJ-a, ispričali su nam, a nakon što završite online tečaj, očekivana razina znanja je A1.1. Omogućili su i da ako polaznik to želi da može izaći na ispit u organizaciji Saveza Dodir.

Ono što se može usvojiti tijekom tečaja jest ono najvažnije – temelje kulture. Kako su nam ispričali u Savezu Dodir, smatraju “da je jezik neodvojiv od kulture pa je tako važno da se uz jezične elemente usvajaju i odrednice kulture Gluhih”.

“Svaka lekcija stoga sadrži zanimljivosti iz kulture, odnosno tekstove koji sadrže zanimljive informacije o zajednici ljudi koja koristi znakovni jezik. A zajednica je brojna, naime u Hrvatskoj živi 1400 gluhoslijepih osoba, dok je gluhih osoba 13.460, u Zagrebu živi pak stotinjak gluhoslijepih osoba.