Sastali se Milanović i Plenković. Predsjednik mu dao mandat za sastavljanje Vlade

Predsjednik Republike Zoran Milanović čestitao je predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, kojem je dao mandat sa sastavljanje nove vlade, uz želju da budući zastupnici budu "zdravi, čili, veseli, prisutni" i da ne budu zdravstveno kompromitirani

Dalibor Urukalović/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo jutros je objavilo konačne rezultate nedavnih parlamentarnih izbora s čime je započeo teći rok za sazivanje Sabora. Službene rezultate predsjednik i članovi DIP-a predali su predsjedniku Zoranu Milanoviću, a koji je nastavno primio predsjednika Vlade i Hrvatske demokratske zajednice Andreja Plenkovića u sklopu postupka za davanje mandata.

– Nadam se da će svi biti zdravi, čili, veseli, prisutni, da neće biti zdravstveno kompromitirani i da ćete moći normalno raditi. U dosta smo kompliciranim vremenima za kakva do sada nismo znali i nadam se da će ova godina završiti kako već mora, a to je gospodarskim padom te da će sljedeća biti godina rasta i poleta, poručio je Milanović.

Plenković je ovom prilikom predsjedniku dostavio 76 potpisa potpore za sastavljanje Vlade.

– Ovakav rezultat i ovakva pobjeda na izborima obvezuje. Pred Hrvatskom je puno zahtjevnih izazova, prije svega političkog, ali isto tako ekonomskog, financijskog i u konačnici, javnozdravstvenog karaktera. Stoga je naš cilj bio da što prije idemo k sazivanju novog saziva Hrvatskog sabora, što će biti 22. srpnja, rekao je Plenković.

Slijedom rečenog, idućeg će se tjedna predstaviti i nova Vlada. Nova Vlada imat će četiri potpredsjednika – dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića te nove Tomu Medveda i Borisa Miloševića, a kako je objasnio Plenković, bit će sveukupno 16 ministarstava: unutarnjih poslova; hrvatskih branitelja; financija; obrane; poljoprivrede; regionalnog razvoja i fondova EU; vanjskih i europskih poslova; mora, prometa i infrastrukture; zdravstva; znanosti i obrazovanja; spajaju ministarstva pravosuđa i uprave; graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine; rada, mirovinskog sustava i socijalne politike; sporta i turizma; gospodarstva i održivog razvoja, dok će Ministarstvo kulture u nazivu dobiti i medije.

Naposljetku, ostaju Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, Središnji državni ured za javnu nabavu i Središnji državni ured za demografiju i mlade kao novo tijelo.