Sandra Šikić: Problem je sve veći

U Zagrebu je evidentna velika lokalna transmisija koronavirusa
Zagreb: Redovita konferencija za medije Gradskog stožera civilne zaštite Davorin Višnjić/PIXSELL

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić kazala je na današnjoj konferenciji zagrebačkog Stožera civilne zaštite da je srušen novi rekord dnevno zaraženih, ali i testiranih uzoraka na Zavodu, gdje je obavljeno 1935 testiranja u jednom danu.

Upitana da objasni odnosi li se broj od 705 novozaraženih na posljednja 24 sata, Šikić je kazala da se tu radi o pozitivnim nalazima Nastavnog zavoda, ali i rezultatima testiranja iz drugih zavoda i bolnica, koja su provedena 19. i 20. listopada.

– Problem je sve veći broj zaraženih, pa zaista treba mijenjati strategiju praćenja epidemije, apelirala je Šikić upozorivši da je situacija vrlo ozbiljna.

I dalje je glavni uzrok zaraze kontakt s pozitivnim osobama, odnosno različita okupljanja privatnih tipova. No, mnogo je nejasnih epidemioloških anamneza, što znači da je lokalna transmisija virusa u Zagrebu velika.

Stožer je, također izvijestio da je u protekla 24 sata u domovima za starije i nemoćne na području Zagreba potvrđena zaraza kod 21 štićenika, a u dva gradska doma trenutno je ukupno 26 pozitivnih štićenika.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo