Saborska oporba nezadovoljna promjenama u Vladi: Ovo nije rekonstrukcija nego dekriminalizacija

Upozoravaju da je ovdje slučaj krpanja rupa koje su napravili DORH i USKOK
hrvatski sabor Patrik Macek/PIXSELL

Iz redova saborske oporbe su stizale kritike na račun promjena u Vladi i upozoravanje da nije riječ ni o kakvoj rekonstrukciji nego o krpanju rupa koje su napravili DORH i USKOK te o dekriminalizaciji Vlade.

Mišel Jakšić (SDP) ističe da premijeru treba čestitati na najdužem mandatu do sada jer to proizlazi iz povjerenja koje dobiješ na izborima od hrvatskih građana, ali, napominje, nije neko veselje da Vlada ne raščišćava probleme u kojima se nalazimo. No, bilo bi bolje da umjesto što čujemo koliko dugo je premijer čujemo kako će braniti građane od porasta cijena, što će učiniti s energetskom politikom i hoće li spasiti što se spasiti da od naših mirovinskih fondova i industrije, poručio je.

Jakšić smatra da ne treba očekivati da će se nešto promijeniti s novim ministrima jer ovo nije rekonstrukcija Vlade nego samo krpanje rupa u brodu koje napravili DORH i USKOK i koje pokazuje da se ovu Vladu može povezivati s ozbiljnim koruptivnim radnjama.

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) istaknula je da ovo nije rekonstrukcija nego samo zamjena, možda čak i privremena, jer se ova Vlada ne da rekonstrirati što je vidljivo kroz Plenkovićev kadrovski odabir. Jučer, dodaje, budući ministar gospodarstva Davor Filipović ni na jedno krucijalno pitanje nije dao konkretan odgovor. Primjerice, kaže, kada ga je dva puta pitala što će učiniti u vezi s prijetećom energetskom krizom, odgovorio je “sve što je u našoj moći”.

Plenkovića veseli da je najdugovječniji premijer, ali to ne veseli 70 posto građana koji misle da Hrvatska ide u krivom smjeru. Ponosi se time što je već šest godina premijer, a činjenica je da za to vrijeme nema nijedan konkretan rezultat koji može pokazati. “Nije cilj euro, ni Schengen nego povećanje kvalitete života građana, a to već šest godina ova Vlada nije napravila”, ocijenila je. Plenkovićevu Vladu je nazvala ‘kolodvorskom’ jer ministri dolaze i odlaze, a da se ne događaju baš nikakvi transformacijski procesi u društvu. Primjer ministra Paladine, kaže, pokazuje da se kod nas ministar postaje na ‘majke mi’, dovoljno je da kažeš premijeru da nemaš repova, bez bilo kakvog dokaza.

Nikola Grmoja (MOST) ponovio je da je rekonstrukcija zapravo dekriminalizacija Vlade, a prava rekonstrukcija bi bila kada bi ova Vlada u potpunosti otišla i raspisali se novi izbori. Nitko više u Hrvatskoj ne vjeruje da je Plenković u stanju izabrati sposobne ljude ili one koji nisu pod nekim istragama, ustvrdio je.

Oporba: Ćorić je više brinuo za svoju karijeru nego o zaštiti građana

Odlazak dosadašnjeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića na mjesto viceguvernera u HNB potaknula je i sumnjičavost u oporbi koja upozorava da ni on nije lišen afera te da mu je važnija bila briga za svoju karijeru nego da se bavi zaštitom građana od divljanja cijena.

Borisa Lalovca (SDP) iznenadila je, kaže, informacija da Ćorić već sedam mjeseci ima dogovor za mjesto viceguvernera u HNB-u jer to znači da je mislio samo na svoju karijeru umjesto da se kao ministar gospodarstva bavio divljanjem cijena. Upozoravali smo ga više puta da mora raspisati kontrolne mehanizme za cijene kroz udruge potrošača, ali ga nije bilo briga za to nego samo za svoju karijeru u HNB-u, ustvrdio je.

– Nije iskoristio alate za odgovor na inflaciju, a ne znam ni kako ga resor energetike kvalificira za nadzor banaka u HNB-u, kazao je Lalovac.

Zvonimir Troskot (Most) procjenjuje da će odlaskom Tomislava Ćorića u HNB inflacija biti još i veća od projiciranih 7,8 posto. Ćorić je, kao i Sandra Švaljek čiji je odlazak u HNB također bio politička trgovina vladajuće strukture i HSLS-a, ruganje javnosti jer je riječ o čovjeku kojeg njegov pomoćnik tereti za kriminalne radnje, smatra Troskot.

– Naša je pretpostavka da Ćorić jako puno zna i da ga se, bez obzira na afere, treba smjestiti na neku od pozicija gdje će šutjeti i bit će mu dobro, a s druge strane patit će građani, upozorio je.

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) istaknula je da im premijer Plenković nije objasnio zašto Ćorić ide iz Vlade nego ga je, štoviše, na sva usta hvalio. Ako je toliko sposoban i uspješan zašto ga je pustio da ode u drugu instituciju na očito nepotrebno radno mjesto jer je već sedam mjeseci upražnjeno, zapitala je Benčić.

Hrvatska
Politika