SABOR PREVAGNUO: Kršenje epidemioloških mjera podliježe kažnjavanju

Usvojene su izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

Duško Jaramaz/PIXSELL

Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i time otvorio mogućnost da se uskoro počnu izricati kazne onima koji se ne pridržavaju mjera zaštite od zaraze koronavirusom. Zakon je izmijenio sa 76 glasova ‘za’ i 53 glasa protiv.

Spomenuti zakon propisuje obvezu pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabranjuje ili ograničava održavanje javnih i privatnih događanja i okupljanja. Kad se radi o kaznama, za fizičku osobu koja nepravilno nosi maku za lice ili medicinsku masku iznosi 500 kuna. Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10 tisuća kuna, za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, koji organizira ili dopusti privatno okupljanje kazne su od pet do 10 tisuća kuna. Mjere će provoditi policija, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata.

Sabor je, također Vladu zadužio da mu tri puta godišnje dostavlja izvješće o provedbi mjera iz Zakona dok traje epidemija, prihvatio je, naime, zaključak koji su predložili klubovi vladajućih stranaka, a koji je donesen sa 77 glasova ‘za’.

Vlada bi to trebala učiniti na početku iduće sjednice u siječnju, potom u lipnju, pa na početku jesenje sjednice Sabora u rujnu iduće godine.