Rukometna reprezentacija započela pripreme za Europsko prvenstvo

Europsko prvenstvo kojemu su domaćini Mađarska i Slovačka održava se od 13. do 30. siječnja 2022. godine
rukometna reprezentacija hrvatske Bruno Fantulin/PIXSELL

Izbornik hrvatske muške seniorske reprezentacije Hrvoje Horvat okupio je u Zagrebu izabranu vrstu i počeo pripreme za Europsko prvenstvo kojemu su domaćini Mađarska i Slovačka od 13. do 30. siječnja 2022. godine.

S osnovnog popisa igrača za prvu fazu priprema objavljenog prije dvadesetak dana, ovo okupljanje će propustiti Kristian Pilipović koji ima koronu. Stoga je umjesto njega reprezentaciji priključen Dominik Kuzmanović. Jedan dan na okupljanje kasni Veron Načinović koji je tijekom vikenda igrao Liga kup Francuske.

Reprezentacija će sljedeća tri dana boraviti u Zagrebu, redovito se testirati i trenirati u dvorani Kutija šibica. Drugi krug priprema reprezentacija će obaviti od 26. do 29. prosinca u Poreču. Na kraju tog kruga, 29. prosinca u 18 sati u Celju će odigrati prijateljski susret protiv Slovenije.

Reprezentacija će tek u trećoj fazi priprema, koja počinje na Novu godinu, biti kompletna jer će se tada priključiti i igrači koji nastupaju u njemačkoj ligi.

Kao što je poznato, Hrvatska je prilikom ždrijeba Europskog prvenstva dobila izrazito jaku skupinu. Prvenstvo otvara 13. siječnja u 20:30 sati protiv olimpijskih pobjednika Francuza. Dva dana kasnije, u istom terminu, igraju protiv Srbije. Treći suparnik je Ukrajina s kojom se igra 17. siječnja u 18.00 sati. Sve utakmice prvoga kruga Hrvatska igra u novoj Pick Areni u Szegedu koja može primiti 8000 tisuća navijača.

– Konačno da je krenulo, svi se veslimo, ovo su izazovna vremena, ali nakon dugo čekanja i nekih provjera možemo krenuti ciljanim putem prema Euru. Svaki trener ima svoju viziju, ti mladi igrači su se svojim igrama sami nametnuli, oni pomlađuju reprezentaciju, a ne ja, na meni je da to prepoznam. Mislim da imamo dobar spoja mladih i iskusnijih. Ali ne možete samo s mladima ići jer je grupa teška, iskustvo ovih starijih će pomoći. Vjerujem da smo pogodili jedan dobra miks, kazao je izbornik Horvat.

Što se tiče prvenstva i skupine u kojoj je Hrvatska, Horvat smatra da njegovi igrači mogu parirati svima.

– Idemo korak po korak, grupa je teška, izazovna, ali mislim da smo sposobni i  spremni odgovoriti svim izazovima. Možemo parirati i Francuzima, i Srbiji i Ukrajini. Ne bojimo se nikoga, gledamo sebe, istaknuo je izbornik opisujući što namjerava raditi s reprezentativcima na pripremama.

– Na reprezentativnom okupljanju se radi sve, moramo raditi na svemu. Mislim da je  ključna riječ ‘tim’, trebamo na prvenstvo dovesti jedan pravi tim i na tome ćemo inzistirati. Pravi tim se nalazi u obrani, tu se može vidjeti koliko smo spremni za pravi rezultat, zaključio je.

Jedan od igrača Zvonimir Srna ističe kako je na igračima da daju sve od sebe na ovom prvenstvu.

– Izbornik traži neke nove stvari i na nama je da to pružimo i damo sve od sebe, rekao je Srna koji se slaže da Hrvatska na EP ima tešku skupinu.

– Istina, to je teška skupina, ali smo i prije pokazali da možemo igrati s najjačima. Ukrajina je jedina nepoznanica, ali uvijek trebamo u utakmicu ući maksimalno motivirani i koncentrirani, kazao je Srna.

Marin Šipić se nada da mušku rukometnu reprezentaciju neće zadesiti problemi s koronom što se dogodilo rukometašicama na SP u Španjolskoj.

– Nadam se da se neće korona zavući kod nas, da ćemo ostati zdravi. Mislim da smo puno puta pokazali da kad je najteže da najbolje odradimo. Mislim da ćemo se dobro pripremiti, rekao je Šipić.

Hrvatska
Sport