Rok za prijavu štete do 6. svibnja

Vezano za prioritete kod sanacije štete, gradonačelnik Milan Bandić rekao je da su kriteriji da se u Podsljemenskoj zoni pomogne ljudima s materijalima koji služi za sanaciju manjih oštećenja
Zagreb mjesec dana nakon potresa Sanjin Strukić/PIXSELL

Pomoćnik pročelnika za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata Dario Krnjaković na današnjoj je konferenciji rekao da su građevinski inženjeri do sada pregledali 15.104 objekata oštećenih u potresu, odnosno više od 84 posto podnesenih zahtjeva za preliminarni pregled građevina.

U odnosu na prethodni dan, pregledano je 430 novih objekata. Crvenom oznakom označeno je 810 objekata, žutom 3434, a zelenom 10.860.

Pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Željko Renić izvijestio je da su jučer uklonili 246.5 tona građevinskog otpada, odnosno šute i 50.5 tona glomaznog otpada sa zagrebačkih ulica. Ukupno su, od 22. ožujka do danas, prikupili i zbrinuli 10.899 tona šute i 1182 tone glomaznog otpada. Također, ako građani primijete da ovlašteni izvođač radova s kojima imaju ugovor ne zbrinjava građevinski otpad, mogu to dojaviti Gradu na telefonski broj 610-1566, odnosno na e-mail: [email protected].

Pročelnica Gradskog ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, rekla je kako je za fizičke i pravne osobe rok prijave štete od potresa do 6. svibnja u ponoć. Pojasnila je da se tu ne radi o sanaciji štete, već o financijskoj pomoći koja se temeljem te prijave može dobiti prema postojećem Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda.

Vezano za prioritete kod sanacije štete, gradonačelnik Milan Bandić rekao je da su kriteriji da se u Podsljemenskoj zoni pomogne ljudima s materijalima koji služi za sanaciju manjih oštećenja. Za sanaciju većih oštećenja čeka se donošenje novog zakona o obnovi.

-Svaka nova cigla, kvadratni metar pokrivenog krova, sanacija pet cigli na dimnjaku u Podsljemenu ili Donjem gradu je korak ka rješenju. Činimo ono što je moguće u sklopu zakonskog okvira koji je na snazi- poručio je Bandić, dodavši da se bez izmjene zakona ne može pristupiti cjelovitoj obnovi.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo