REBALANS DRŽAVNOG PRORAČUNA: Prihodi rastu 6,6, a rashodi 10,9 milijardi kuna

Proračunski deficit opće države tek će neznatno porasti
vlada rh Vlada RH

Na današnjoj je sjednici Vlada RH donijela prijedlog rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna.

Kako je izvijestio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, tri su glavna razloga rebalansa – dugovi u zdravstvu, posljedice rata u Ukrajini, uključujući zbrinjavanje izbjeglica te povećanje izdataka za plaće zbog dogovora sa sindikatima.

Osim povećanih rashoda proračuna, izmjene će obuhvatiti i prihodnu stranu, budući da će ponajprije veća inflacija od predviđene osigurati dodatne prihode od PDV-a i trošarina, a “solidni” su i prihodi od doprinosa.

Podsjetimo, državni proračun za aktualnu godinu usvojen je još u prosincu 2021. godine, a predviđao je prihode u visini od 164,5 milijardi kuna, rashode od gotovo 173,8 milijardi kuna te proračunski manjak iznad 9 milijardi, odnosno 2,6 posto BDP-a.

Prijedlogom rebalansa povećavaju se prihodi za 6,6 milijardi kuna, rashodi za 10,9 milijardi kuna, zahvaljujući čemu će proračunski deficit opće države tek neznatno porasti, za 1,4 milijarde kuna, što čini sveukupno 13,4 milijarde kuna ili 2,8 posto BDP-a. To je, tvrdi Marić, i dalje ispod mastriških kriterija.

Hrvatska
Politika