Realizacija Centra za gospodarenje otpadom teče predviđenom dinamikom – kompletna dokumentacija gotova za 24 mjeseca

U siječnju 2018. godine Grad Zagreb, Zagrebačka županija i trgovačko društvo Zagrebački centar gospodarenja otpadom sklopili su sporazumnu suradnju na pripremi projekta “Centar za gospodarenje otpadom Zagreb”. Po potpisu sporazuma provedeno je mnoštvo aktivnosti te se došlo do same realizacije projekta. Još onomad je osnovan projektni tim zadužen za prihvaćanje projektnih zadataka, koordinaciju i praćenje daljnje izrade projektno-tehničke dokumentacije, a u međuvremenu su izvedena tri projektna zadatka. Potom se krenulo u prikupljanje sredstava te je osigurano 95 posto vrijednosti projekta.

– Trgovačko je društvo s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopilo ugovor na 85 posto europskih sredstava. Pet posto je osigurano iz nacionalne komponente, odnosno Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te zadnjih pet posto iz Ministarstva regionalnoga razvoja i EU fondova. Preostalih pet posto je dogovor da proračunima osiguraju Grad Zagreb i Zagrebačka županija, u odnosu 75 posto sredstava Grad Zagreb, a mi 25 posto. Do tih smo iznosa došli na temelju odnosa komunalnog otpada u okviru budućeg Centra, objasnio je na protekloj sjednici Županijske skupštine pročelnik Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu Nenad Babić.

Kada su se osigurala sredstva, uslijedio je, prema Babiću, najteži dio, a to je javna nabava te su krajem studenoga prošle godine raspisani javni pozivi u elektronskom oglasniku javne nabave RH i elektronskom oglasniku javne nabave EU:

– Radi se o dvije grupe nabave, procijenjene vrijednosti 26.1 milijun kuna. U lipnju je ugovorena jedna grupa radova, a u rujnu druga. Ukupna vrijednost studijsko-projektne dokumentacije po provedenoj javnoj nabavi je 18 milijuna kuna. Po njoj su svi uvedeni u posao, riječ je o zajednici ponuditelja, gdje je vodeći partner jedna renomirana tvrtka iz Španjolske.

Inače, završetak kompletne dokumentacije očekuje se za 24 mjeseca.