Prvim izmjenama i dopunama proračuna do rekordnih 20,5 milijuna kuna

Općinsko vijeće Općine Dubrava sinoć je zasjedalo po deseti puta u ovome sazivu. Pred vijećnicima se po prvi puta ove godine našao rebalans proračuna, koji je ovim izmjenama i dopunama povećan na rekordnih 20,5 milijuna kuna. Prvim izmjenama i dopunama proračun je povećan za 5,6 milijuna kuna, a do ovako rekordnog iznosa došlo je zbog toga što je Općina do sada povukla veliki dio sredstava iz drugih izvora financiranja.

Načelnik Tomislav Okroša izrazito je zadovoljan ovakvim razvojem situacije, a ono što ga posebno raduje to su mjere kojima se ulaže u mlade i njihovo obrazovanje.

-Ove godine za školske smo programe izdvojili 530 tisuća kuna, to je četiri puta više nego lani, a buditi uvjereni kako će taj iznos i dalje rasti- kazao je načelnik Okroša.

Uz dio sredstava osiguran u općinskom proračunu svim osnovnoškolcima nabavljen i su potrebni školski udžbenici te pribor, a kako se može iščitati iz proračuna nastavlja se i sufinanciranje prijevoza, smještaja u domovima, škola plivanja u Nerezinama, a po prvi će puta Općina za najbolje osigurati i stipendije, kao i laptope za osnovnoškolce.

Kada se govori o socijalnim programima, novost je 100 tisuća kuna za umirovljenike kojima će se osigurati božićnice.

Dobre stvari ne treba mijenjati

Jednoglasnim odlukama vijećnici su podržali daljnje sufinanciranje srednjoškolskog prijevoza, kao i smještaja učenika u domovima. Za tu je namjenu za svakog učenika osigurano po 100 kuna mjesečno, odnosno 1 000 na godišnjoj razini.

-To je dobra mjera, i mišljenja sam kako dobre stvari ne treba mijenjati- rekao je načelnik.

Dudnjak očekuju promjene

Vijećnici su također jednoglasno, uz podužu, ali konstruktivnu raspravu podržali i odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za izradu projektne dokumentacija za uređenje Dudnjaka. Kako je kazao sam načelnik Okroša, taj prostor nije dovoljno dobro iskorišten.

-Neka naša vizija je da tamo izgradimo centralni trg s centralnom tržnicom. Napravila bi se i pozornica, uredio okoliš i šetnice kako bi cijeli prostor bio funkcionalniji- pojasnio je Okroša.
Izradom projektne dokumentacije, taj bi se projekt prijavio na mjeru 7.4.1., te bi se sufinancirao sredstvima iz EU fondova.

A sredstvima iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinancirat će se obnova doma u Novoj Kapeli. Za tu je namjenu osigurano 250 tisuća kuna, koliko će u svome proračunu osigurati i Općina, koja bi ta sredstva mogla i povratiti na novom natječaju Ministarstva. Inače, na domu u Novoj Kapeli prošlog je ljeta izmijenjeno krovište, dok bi se ovim radovima promijenila stolarija i napravila fasada.

Isto tako vijećnici su donijeli i odluku o promjeni modela modernizacije i upravljanjem rasvjetom na području općine. Kako je trenutačna rasvjeta zastarjela i preskupa za održavanje, Općina će krenuti u modernizaciju rasvjete nabavkom novih 1 188 rasvjetnih tijela tako da će ih se uzeti u najam, a plaćanjem zadnje rate ta će rasvjeta postati njihovo vlasništvo. Na ovaj se način izbjegava kreditno zaduženje, a dugoročno se ostvaruje velika ušteda.