Provjerite koje aplikacije imate na mobitelu, za neke od njih mogli biste dobiti visok račun

Zlonamjerni softver je nesiguran ili neželjeni softver koji može ukrasti vaše osobne podatke ili naštetiti vašem uređaju
cyber-security-g56c324793_1280-1600×1000 Pixabay

Gotovo neprimjetno, prevaranti mogu doći do podataka korisnika Androida putem raznih aplikacija kojima “manipuliraju” uređajem. To omogućuje tzv. zlonamjerni softver koji je ulazi kao virus, a kojeg vlasnici mobitela ili tableta nesvjesno instaliraju i tako se pretplatile na kojekakve usluge. Pogođeni korisnici isprva nisu ništa primijetili. Mjesecima kasnije, šokirali su se računima koje su dobili, prenosi Fenix.

-Android prijevara, koja uključuje pretplatu na premium usluge. Riječ je o Dark Herringu, operaciji u kojoj je zlouporabljeno 470 aplikacija Google Play Storea i ugroženo preko 100 milijuna korisnika. Šteta se procjenjuje na stotine milijuna dolara, a operacija je prvi put uočena u ožujku 2020. godine. Zlonamjerne aplikacije instaliralo je oko 105 milijuna korisnika u 70 zemalja, a žrtve su se nesvjesno pretplatile na premium usluge putem Direct Carrier Billing (DCB) – online načina plaćanja koji vam omogućuje kupnju sadržaja iz trgovine Google Play. To su uključivale aplikacije kao što su “Stream HD” ili Smashex”, izvijestio je magazin Connect.

Stručnjaci pokušavaju riješiti problem, ali upozoravaju kako i dalje postoji rizik od “zlonamjernih aplikacija” koje mogu ući kao virus u mobitele.

Zlonamjerni softver je nesiguran ili neželjeni softver koji može ukrasti vaše osobne podatke ili naštetiti vašem uređaju. Moguće je da možda imate zlonamjerni softver na uređaju ako vas je Google odjavio s Google računa kako bi vas zaštitio od zlonamjernog softvera na uređaju. Pripazite ako ste na uređaju primijetili sumnjive znakove, na primjer skočne oglase koji se ne mogu zatvoriti.

Ovo su neke od zaraženih aplikacija: Smashex, Upgradem, Stream HD, Cast It, My Translator Pro, Ultra Stream, Drive Simulator, Football HERO 2021…

Hrvatska
Tehnologija