Prošlo je 25 godina od posjeta svetog Ivana Pavla II Hrvatskoj, njegove poruke žive još i danas

Zagrebačka nadbiskupija obilježava 25 godina otkako je tadašnji papa, a današnji svetac Katoličke crkve Ivan Pavao II, pohodio Republiku Hrvatsku u teškim vremenima rata i stradanja. Papu je na Plesu dočekao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok je gotovo milijun Hrvata, pohrlilo 11. rujna 1994. godine na zagrebački hipodrom vidjeti Svetog Oca te poslušati njegovu poruku. Tom je prigodom napravljen i poseban oltar smješten na krstionicu kneza Višeslava, simbolu 12-stoljetnog hrvatskog kršćanstva.

Važno je za istaknuti kako je trećina Hrvatske tada bila pod okupacijom i prijetnjom odcjepljenja teritorija, ali uzgred nedaća, papa je Hrvate pozvao na zajedništvo, praštanje i promicanje kulture mira uz napomenu da ne odbacuju zdravo domoljublje, ali neka ga drže daleko od nacionalističkih pretjerivanja i isključivosti. Sveti je Otac, također tijekom svog boravka u Hrvatskoj, tadašnjem kardinalu Kuhariću predao srebrni relikvijar s moćima blaženoga Leopolda Mandića te primio ključeve nove zgrade Apostolske nuncijature u Zagrebu.

Papa Ivan Pavao II. svoju je privrženost Hrvatima potvrdio još dva puta – naime, 1998. i 2003. godine te ostavio dubok trag u kolektivnoj memoriji nacije, dok njegove poruke žive još i danas u srcima brojnih vjernika koje je dotaknuo svojom plemenitošću i bezgraničnom ljubavlju.

Obljetnica prvog papinog posjeta bit će obilježena svečanim euharistijskim slavljem na prostoru buduće župne crkve i svetišta sv. Ivana Pavla II u Novom Jelkovcu, koje će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.