Proslava Velike Gospe na Kamenitim vratima

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, jutarnje misno slavlje u svetištu Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, predvodio je mons. Nedjeljko Pintarić, supsidijar u župi sv. Marka na Gornjem gradu.

-Blažena Djevica Marija na nebo uzeta, naša majka i najvjernija odvjetnica, koju već gotovo tri stoljeća slavimo i na Kamenitim vratima, jamstvo je budućega uskrsnuća i proslave svih vjerujućih u Krista uskrsloga. Ova je svetkovina poticajni motiv nade i utjehe za sav Božji narod u očekivanju ponovnog Kristovog dolaska i radosti ispunjenja obećanja vječnoga života-rekao je mons. Pintarić u prigodnoj homiliji, govoreći nadalje o najmanjem ali najfrekventnijem zagrebačkom svetištu Majke Božje, kroz kojeg svakodnevno prođu tisuće hodočasnika, prolaznika i turista.

Podsjetio je na 31. svibnja 1731. godine kada je slika Majke Božje, nakon što je ostala neizgorjela u požaru, skinuta s gradskih zidina te je pobožna udovica Modlar u znak zahvalnosti nebeskoj Majci dala podići oltar pred kojim se Marijini štovatelji mole već dugi niz godina, a svetište se uređuje i prima brojne hodočasnike.

-Stotine puta isklesana riječ ‘hvala’, kao i svaka zahvalna i zagovorna pločica, postavljena u ovom svetištu, svjedočanstvo je vjere i života. Svaka ona svjedoči da je barem jedan ljudski život, koji je na poseban način ovdje osjetio potrebu da i tako zahvali Bogu za njegovu intervenciju i zagovor Majke Božje, nosio Boga u svome životu, vjerovao u Njegova obećanja, kao što je vjerovala i Blažena Djevica Marija, te pokazala u svojoj relaciji prema Bogu- rekao je mons. Pintarić pozvavši sve nazočne da i dalje budu vjerni Blaženoj Djevici Mariji.

Prije tog misnog slavlja, koje je na Kamenitim vratima, nakon dugog niza godina, prvi put proslavljeno na svetkovinu Velike Gospe, izmoljena je krunica, a nakon misnoga slavlja litanije Majke Božje.