PROSLAVA MARTINJA ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO -Dugom Selu priznanje kao gradu svetog Martina

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu uz prigodnu svečanost uručena su priznanja nositeljima zaštićenoga hrvatskoga kulturnoga dobra – Hrvatske tradicije slavljenja sv. Martina biskupa. Dugo Selo kao glavni partner na projektu još 2007. godine na staru crkvu svetog Martina postavio njegovu stopu. Bio je to prvi korak prema onome što povezuje 22 zajednice u Hrvatskoj, ali i europskim gradovima koji slave svetog Martina.

Dugo Selo je na slavlje ljetnog svetog Martina, 4. srpnja od strane Ministarstva kulture dobilo pravo upisa slavljenja Martinja u registar kao nematerijalno kulturno dobro.

-Ponosan sam na to, jer Dugo Selo je prvi grad koji je dobio stopu svetog Martina, a nakon toga još 21 grad, naselje i župa, koji imaju tu stopu. Širimo se i dalje, a ta će stopa ljudima signalizirati jedan humanitarni duh u kojem će Dugo Selo biti nositelj- istaknuo je gradonačelnik Nenad Panian, koji je povelju na svečanosti preuzeo uz Borisa Mahača.

-Za nas ovo ne znači samo jedan turistički i vjerski potencijal, već i to da je našem gradu zaštitnik sveti Martin, koji je na ovaj način zaštićen od propadanja kao kulturna baština. Na nama je sada da nastavimo tu kulturu i staro slavljenje Martinja, na jedan drugačiji način- zaključio je gradonačelnik Panian.

Uz Grad Dugo Selo, nositelji zaštite su; Vukovarsko-srijemska županija, gradovi Mali Lošinj, Varaždinske Toplice; Općine Breznički Hum, Donja Voća, Kalnik, Martijanec, Sumartin (Selca), Sveti Martin na Muri, Tar-Vabriga/Torre-Abrega, Velika Trnovitica, Virje; Bratovština sv. Martina – Donje Selo otok Šolta; Centar za kulturu Grada Belog Manastira; Turističke zajednica Grada Korčule, Općine Podstrana, Udruge “Eko-etno” selo Lovčić i “Gornjostubička luć” te Župe sv. Martina biskupa Ližnjan, Šćitarjevo i Vranjic.