Prošla je 31 godina od pogibije Gordana Lederera

Gordan Lederer, snimatelj i izvjestitelj Hrvatske radiotelevizije, poginuo je na novinarskom zadatku na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice obilježena je 31. obljetnica pogibije snimatelja HTV-a Gordana Lederera ubijenog na novinarskom zadatku 10. kolovoza 1991. u srpskom napadu na Pounje.

Kod spomenika “Slomljeni pejzaž” u spomen na Gordana položeni su vijenci i zapaljene svijeće na mjestu njegove pogibije na brdu Čukur.

Vijence su među ostalim položili članovi obitelji Lederer, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik glavnog ravnatelja HRT-a Renato Kunić, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Biščan, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić, članovi Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a, Hrvatski generalski zbor, izaslanstvo Grada Zagreba, predstavnici lokalne vlasti i braniteljskih udruga.

– Njegova Banijska praskozorja zauvijek će ostati dio hrvatske povijesti, istine o Domovinskom ratu u kojima se zorno prikazuje istina o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Gordan nije bio samo ratni snimatelj i izvjestitelj Hrvatske radiotelevizije, već i uzor i snaga u mnogim teškim trenucima koji su zahvatili hrvatsku domovinu u vojnoj agresiji tijekom Domovinskog rata, rekao je Medved.

Dožupan Jurić rekao je kako je Domovinski rat bio rat mržnje i ljubavi, dok je gradonačelnik Bišćan naglasio kako je Lederer dao svoj život da se istina sazna, ali da njegov životni put nije ovdje do kraja okončao dok ga se prijatelji i kolege sjećaju.