Projekt „BuBa“: Održano predavanje o mentalnom zdravlju

U prostorijama Kluba umirovljenika vrbovečkog Crvenog križa ovog utorka, održano je još jedno predavanje iz Zdravstvenog programa projekta „BuBa – budi uključen, budi aktivan“

U prostorijama Kluba umirovljenika vrbovečkog Crvenog križa ovog utorka, održano je još jedno predavanje iz Zdravstvenog programa projekta „BuBa – budi uključen, budi aktivan“. Radi se o predavanju o mentalnom zdravlju, koje je održala Maja Stojčević, dr.med.spec. psihijatrije, iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, odnosno, županijske Službe za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju bolesti.

Psihijatrica Stojčević grupu umirovljenika uvodno je upoznala sa službenom definicijom mentalnog zdravlja i statistikom oboljenja od mentalnih bolesti u trećoj životnoj dobi, kao i metodama mentalne higijena, odnosno, načinima održavanja mentalne jačine i zdravlja naročito u kasnijoj životnoj dobi, kad se – posebice u periodu umirovljenja – javlja rizik od smanjenja socijalnog kontakta, odnosno, potencijalne usamljenosti.

-Vježbanje mentalnih vještina, stvaranje kvalitetnog slobodnog vremena za učenje i druženje, usvajanje novih vještina i znanja, doprinos pozitivnoj obiteljskoj atmosferi… sve su to načini prevencije mentalnih bolesti poput depresije i anksioznosti, posebice u trećoj životnoj dobi, pojasnila je psihijatrica Stojčević.

U interaktivnom predavanju, kroz koje su i umirovljenici govorili o svojim iskustvima, psihijatrica se dotaknula i važnosti aktivnog procesa učenja, novih znanja i vještina te pohvalila napore vrbovečkog Crvenog križa u detekciji i aktiviranju marginaliziranih skupina u društvu, poput nemoćnih i starijih osoba, ali i kroz provođenje projekata kao što je „BuBa“. Upravo je spomenuti projekt namijenjen aktiviranju umirovljenika te jačanju i osnaživanju kapaciteta udruga umirovljenika u poticanju novih aktivnosti i prijenosu stečenog znanja.

Dodajmo tomu kako se projekt „BuBa – budi uključen, budi aktivan“ provodi od listopada 2020., a projektnim aktivnostima pridružilo se više od tristotinjak umirovljenika s područja Vrbovca, Dubrave, Gradeca, Rakovca i Farkaševca.