Prijedlozi oporbe bez podrške vladajuće većine, sljedeći tjedan rebalans proračuna

Hrvatski sabor odbio je prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, kao i dvije inicijative za njegovo raspuštanje
Aktualno Hrvatski sabor

Oporbeni prijedlozi nisu dobili podršku vladajućih u Hrvatskom saboru, pa tako nije prošao SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće.

Protiv SDP-ova prijedloga zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće bilo je 78 zastupnika, 47 je bilo za i pet suzdržanih. Nije prošao ni zaključak da Vlada u roku šest mjeseci pripremi i donese zakon te time ispoštuje odluku Ustavnog suda.

Na glasanju nisu prošle ni dvije odvojene oporbene inicijative da se raspusti Sabor, od sedam klubova lijevo-liberalnih stranaka te Kluba zastupnika MOST-a.

Protiv raspuštanja bilo je 77 zastupnika, a za raspuštanje 52 za prvu, odnosno 57 zastupnika za drugu inicijativu.

Rebalans proračuna uvršten na dnevni red

Hrvatski sabor dnevni red sjednice dopunio je sa 16 novih točaka, među njima i prijedlogom rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna.

– O tome ćemo raspravljati iduću srijedu, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon dopune dnevnog reda prijedlogom izmjena državnog proračuna za 2022. te projekcijama za 2023. i 2024.

Rebalansom proračuna, kojeg je Vlada u četvrtak usvojila na sjednici, proračunski prihodi povećavaju se za 6,6 milijardi kuna, a rashodi za 10,9 milijardi, pa će projicirani proračunski deficit biti povećan s prvotno planiranih 2,6 na 2,8 posto.

Hrvatska
Politika