Prijedlog zakona o pobačaju još ovoga tjedna na dnevnom redu Hrvatskog sabora

Prijedlogom, koji je podnio SDP, pobačaj bi u Hrvatskoj bio bi legalan, besplatan i dostupan
sabor-procelje-6 Hrvatski sabor

Hrvatski sabor ovaj tjedan će, uz nekoliko vladinih zakonskih prijedloga, raspraviti i SDP-ov prijedlog Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće.

Prema prijedlogu SDP-a, o kojem će se zastupnici raspravljati u četvrtak poslijepodne, pobačaj u Hrvatskoj bio bi legalan, besplatan i dostupan. Njime se uređuje pravo žene na samoodređenje i slobodno odlučivanje o rađanju djece, to jest o pobačaju na zahtjev, pravo maloljetnica i osoba s invaliditetom na pobačaj, rok u kojemu je dopušteno obaviti pobačaj i druga pitanja.

Među ostalim, SDP predlaže da se razdoblje u kojem bi žena imala pravo na pobačaj na zahtjev poveća s 10 na 12 tjedana od začeća te da maloljetnice od 16 do 18 godina mogu podnijeti zahtjev za prekid trudnoće bez suglasnosti roditelja. Predlažu i da troškove pobačaja, sterilizacije i kontracepcije u cijelosti snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te uvođenje obveze rada liječnika bez priziva savjesti u bolnicama i klinikama kako bi usluga bila dostupna u svim ustanovama.

Radni tjedan Sabor će započeti u srijedu izjašnjavanjem o amandmanima na prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zakona o Hrvatskoj zakladi za znanosti i izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, a završiti u petak glasovanjem.

Sjednica u četvrtak započet će obraćanjem državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina koji u posjet Hrvatskoj dolazi povodom 25. obljetnice ratifikacije triju Ugovora između Svete Stolice i Hrvatske te 30. obljetnice priznanja Republike Hrvatske.

U četvrtak, zastupnici će raspravljati i o vladinom prijedlogu Zakona o kulturnim vijećima i financiranju potreba u kulturi kojim se unapređuje, pojednostavljuje i učinkovitije uređuje cijelo područje financiranja javnih potreba u kulturi. Tim zakonom će se, među ostalim, omogućiti i višegodišnje financiranje što je, ističe ministrica kulture, jako važno za sektor kulture i za sigurnost, stabilnost, mogućnost planiranja.

Hrvatska
Politika