Premijer Plenković na sjednici Vlade: Proširit ćemo Zakon o obnovi potresom oštećenih zgrada

Premijer Andrej Plenković rekao je da se Vlada odlučila na izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, u sklopu kojeg će proširiti njegovu primjenu i na Sisačko-moslavačku županiju i Karlovačku županiju

Marko Prpic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je da se Vlada odlučila na izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, u sklopu kojeg će proširiti njegovu primjenu i na Sisačko-moslavačku županiju i Karlovačku županiju.

-Vlada je intenzivno radila na pripremi zakonskog okvira te smo se odlučili na izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu i dvije županije koje su tada bile pogođene. Širimo polje primjene i na Sisačko-moslavačku županiju i Karlovačku županiju i na dijelove Zagrebačke županije koje možda tada nisu buli pogođeni potresom- kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Rekao je da Vlada još nema precizne razmjere šteta i ne može u ovom trenutku taj podatak kvantificirati. Bit će, kaže, poznat kroz neko vrijeme, a bit će važan za podnošenje zahtjeva za EU Fond solidarnosti. S tim zakonom posebno uređujemo privremeno stambeno zbrinjavanje, mogućnost dobave i montaže privremenih pokretnih i montažnih objekata, osiguravamo privremeni smještaj u neuseljene stambene jedinice u državnom vlasništvu, istaknuo je premijer.

Obnova na području na kojem je proglašena katastrofa u određenim će se segmentima, rekao je, temeljiti na istim načelima kao i u Zakonu o obnovi Zagreba. No, pojasnio je, s obzirom na razmjere potresa i činjenicu da se radi o ruralnom kraju, da su stradale obiteljske kuće i radi se o dijelu Hrvatske koji potpada pod kategoriju potpomognutog područja, određeni elementi u provedbi se definiraju na način koji je prilagođen posebnim okolnostima, osobito u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Riječ je o dijelu Hrvatske koji je demografski, ekonomsko i socijalno oslabljeno i značajno je ispod prosjeka nacionalne razvijenosti, dodao je.

Plenković je najavio da će danas osnovati radnu skupinu koja za zadaću ima napraviti program društvene i gospodarske revitalizacije, a zajedno će je voditi ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

-Želimo da ona bude uključiva- poručio je te dodao kako će se, uz predstavnike resora, taj krug proširiti i na one koji mogu dati doprinos – na čelnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, saborske zastupnike VI. izborne jedinice te predstavnike akademske zajednice, komora, udruga i eksperte.

Vlada će uz tu radnu skupinu napraviti i program mjera nastavno na donošenje zakona, a to planiraju u roku 14 dana, otkad se zakon donese, a na dnevnom redu u Saboru bi trebao biti u srijedu.