Prekinuto 12-godišnje iznuđivanje kojim je lukavi dvojac nezakonito stekao više od 200 tisuća eura

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje tijekom kojeg se došlo do osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela iznude od strane 51-godišnjaka i 67-godišnjaka na štetu supružnika 62-godišnjaka i 49-godišnjakinje. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je mlađi osumnjičenik, od 2006. godine primjenom sile i prijetnjama primjenom sile prema oštećenima i njihovoj djeci, na osnovu nepostojećeg duga ukupno pribavio više od 200 tisuća eura u više navrata.

Naime, osumnjičeni je sustavno, kroz 12 godina, primjenjujući fizičko nasilje i metode psiholoških pritisaka, a ujedno i prijeteći ubojstvom te ozljeđivanjem djece oštećenog bračnog para, maltretirao ih i često prisiljavao oštećenog da dolazi u njegov stan u Zagrebu gdje mu je također prijetio vatrenim i hladnim oružjem. Sve navedeno, osumnjičeni je činio ciljano kako bi oštećenog prisilio da mu mjesečno predaje novac, što je on i činio. Također, prijetnjama da će nauditi djeci oštećenog koji su boravili izvan Republike Hrvatske, šaljući slike iz mjesta njihovog boravka uz prijeteće poruke, prisilio oštećenog da potpiše izjavu o nepostojećem dugu u visini od 198 900 eura, a potom oštećenog tužio radi neisplate duga. Svaki put prije održavanja sudskog ročišta nalagao oštećenom da se ne smije pojaviti na sudu, prisjetivši da će nauditi njegovoj djeci, sa svrhom da oštećeni ne bi utjecao na spor.

Uz sve navedeno, osumnjičeni je prijetnjama prisilio i suprugu oštećenog da kod javnog bilježnika potpiše izjavu o preuzimanju nepostojećeg duga u visini od 125 tisuća eura od svog supruga te da garantira isplatu prodajom zemljišta na Jadranu, u vlasništvu njezine obitelji. Sredinom rujna ove godine, osumnjičeni je opet zaprijetivši oštećenom, zatražio da mu preda 4 tisuće eura nakon čega je supruga oštećenog, prema uputama osumnjičenog, dio novca u iznosu od 2 tisuće eura predala 67-godišnjem drugoosumnjičenom u jednom zagrebačkom ugostiteljskom objektu.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iznude, Policijska je uprava zagrebačka protiv osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, uz koju je stariji osumnjičenik priveden pritvorskom nadzorniku, dok se za drugim traga.