Predstavljena reforma sustava socijalne skrbi. Evo što to znači za korisnike

Cjelovita reforma sustava socijalne skrbi uključuje sedam zakonskih rješenja i tri nacionalna plana usmjerena na borbu protiv siromaštva, razvoj socijalnih usluga i izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom koja uz sebe vežu akcijske planove
PXL_041021_90015847 Davorin Višnjić/PIXSELL

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio je reformu sustava socijalne skrbi čiji je cilj bolji i transparentniji sustav koji će korisnicima pružati kvalitetnije usluge u njihovim lokalnim sredinama.

Cjelovita reforma sustava socijalne skrbi uključuje sedam zakonskih rješenja i tri nacionalna plana usmjerena na borbu protiv siromaštva, razvoj socijalnih usluga i izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom koja uz sebe vežu akcijske planove.

Brojne promjene donijet će Zakon o socijalnoj skrbi koji je stožerni zakon samog sustava, Zakonom o udomiteljstvu rješavaju se određeni izazovi čiji intenzitet raste u posljednje vrijeme, a preostalih pet zakonskih rješenja odnose se na regulirane profesije. Za paket zakona predviđeno je 1,2 milijarde kuna više sredstava u dvogodišnjem razdoblju koje će se alocirati za sustav socijalne skrbi, rekao je ministar.

Za Zakon o socijalnoj skrbi u 2022. po njegovim riječima osigurana su 362 milijuna kuna, a u 2023. planirana su dvostruko viša ulaganja. Tim Zakonom želi se smanjiti rizik od siromaštva pa će se ići na povećanje osnovice za izračun zajamčene minimalne naknade sa 800 na 1000 kuna u 2022. godini.

Uz to predlaže se jedinstvena metodologija za izračun cijena usluga, ali i osnivanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje s predviđenim početkom rada od prvog dana 2023. Zakonom o socijalnoj skrbi predlaže se i osnivanje Obiteljskog centra kao samostalne ustanove, ali i nova zapošljavanja, osnivanje povjerenstva za pritužbe građana od 1. siječnja od 2022. i nastavak smanjena javnih ovlasti.

Predloženim izmjenama Zakona o udomiteljstvu predlažu se veće opskrbnine za korisnike, 15 do 60 posto veće naknade za udomitelje te fleksibilniji uvjeti za udomitelje kako bi se populariziralo udomiteljstvo koje se smatra najboljim oblikom institucionalizirane skrbi.

– Reforma dolazi gotovo dvije godine nakon jedne od najtežih zdravstvenih i ekonomskih kriza koje su nas pogodile i s obzirom na sve novonastale okolnosti ima za cilj poboljšati i povoljno utjecati na društvene odnose koje su možda narušeni jednim djelom pandemijom, ali su povezani i s izazovima s kojima se suočavamo u posljednje vrijeme, rekao je ministar.

Hrvatska
Ostalo