Predaja 21. korpusa kod Gline simbol hrvatske pobjede u oslobodilačkoj ‘Oluji’

Pokraj Gornjeg Viduševca na glinskom području svečano je obilježena 27. obljetnica predaje poraženog 21. korpusa vojske tzv. srpske krajine

Nikola Cutuk/PIXSELL

Pokraj Gornjeg Viduševca na glinskom području svečano je obilježena 27. obljetnica predaje poraženog 21. korpusa vojske tzv. srpske krajine, Hrvatskoj vojsci čime je i formalno završena oslobodilačka Vojno redarstvena operacija Oluja u kolovozu 1995..

Sam čin predaje, s vojnog se gledišta smatra i konačnom pobjedom Hrvatske vojske, pa je jedan od simbola završetka Domovinskog rata i oslobođenja Republike Hrvatske. Tom je prilikom 8. kolovoza 1995. pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa, potpisao i predao oko 5000 vojnika, 13 tenkova, 15 teških topova i veliku količinu drugog naoružanje, hrvatskom generalu Petru Stipetiću, tadašnjem pomoćniku načelnika Glavnog stožera OS RH.

Na svečanosti u Spomen području izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes istaknula je da ovakvim okupljanjima ukazujemo na jedan od najznačajnijih događaja iz slavodobitnog Domovinskog rata.

-Ovdje se prisjećamo velike završne pobjede i predaje neprijateljske vojske. Uz podizanje hrvatskog stijega u Kninu, to je jedan od najupečatljivijih simbola Oluje- rekla je Komes.

Naglasila je kako je postupanje prema neprijateljskim agresorskim postrojbama potvrdilo čistoću časti Hrvatske vojska, koja je i u nadmoći prema neprijatelju koji se predaje, pristupila prema svim časnim, ratnim običajima.

-Nijedna žrtva u Domovinskom ratu nije bila uzaludna, nijedna pobjeda nepotrebna, ali pobjeda svih pobjeda bila je predaja 21. korpusa potpisana na haubi jednog automobila- rekao je izaslanik predsjednika Vlade RH, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić.

-Ovdje je ovjerena hrvatska putovnica za mir, slobodu i demokraciju- zaključio je.

Svjedočanstva logoraša u dokumentarcu “Magistrala ratnog zločina – Logor Glina”

Gradonačelnik Gline Ivan Janković podsjetio je kako je Glina među prvima napadnuta od strane velikosrpskog agresora, 26. lipnja 1991., nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, a ovdje je vojno i završio Domovinski rat. Naglasio je da su Glina i Glinjani, zahvaljujući zajedništvu, dali i golem doprinos Domovinskom ratu.

Svečanosti su bili nazočni, brigadir Siniša Šimćev kao izaslanik predsjednika RH, državni tajnik Stjepan Sučić kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja, roditelji i članovi obitelji poginulih branitelja, članovi brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi gosti.

U sklopu svečanosti, zapaljene su svijeće kod Spomen-sobe glinskih logoraša, a potom je u Hrvatskom domu održana projekcija dokumentarnog filma “Magistrala ratnog zločina – Logor Glina”, u kojem 25 bivših zatočenika svjedoči o nepoznatim detaljima boravka u glinskom logoru.

Osim preživjelih logoraša, u filmu sudjeluju i obitelji zatočenika koji su opisali trenutke u kojima su doznali da su njihovi najmiliji završili u logoru, ili su tamo ubijeni.