POSEBNIJI BOŽIĆ….. „Vidi Božje Otajstvo u podrtoj štalici, i tko trpi uboštvo na toj tvrdoj slamici…“

bozicne-slike-badnjak-mi-boziji-slikama-bizicnim-03-1

Bog nam daje mogućnost doživjeti još jedan Božić, po mnogočemu posebniji. S njime nam dolazi još jedna nova prilika da zahvalimo Bogu što nas je spasio rođenjem, mukom, smrću i uskrsnućem svoga Sina Isusa Krista. Božić nam je ujedno prilika da zastanemo i zavirimo u svoje srce, te da provjerimo da li ono više naginje Bogu ili ovom prolaznom i bijednom svijetu, u kojem ima često puta više žalosti nego radosti.

Zbog pandemije ove smo godine više kod kuće, ali preko različitih medija dolaze nam već od početka došašća poruke, reklame i ponude koje označavaju približavanje velikog blagdana. Kao vjernici dužni smo se ovih dana pitati: Što zapravo za mene znači Božić? Kako ga osobno slavim? Nisam li možda i ja pretvorio Božić u neko nametnuto potrošačko vrijeme? Što je zapravo bit ovog lijepog, radosnog i dragog kršćanskog blagdana Božića? Koji je njegov pravi smisao za vjernika?

Isus se mora roditi u tebi, u tvojoj nutrini, u tvom srcu. Svojom dobrotom, vjernošću prema Bogu i ljubavlju prema bližnjima, Ti postani Novorođenom Kralju najugodnija štalica. Ako je Isus u tvojim mislima i u tvome srcu, sigurno možeš osjetiti mir i bezbrižnost – unatoč svim strahovima i neizvjesnostima koje nas okružuju. Duša koja je očišćena u svetoj Ispovijedi i ojačana u svetoj Pričesti slična je ”zvijezdi repatici”. Bogom ispunjena duša pokazuje u noćima, tminama i zabludama ovog svijeta pravi put prema jedinom Spasitelju i Otkupitelju čovjeka.

Nažalost, i ovih dana mnoga ljudska srca trpe radi nepravde u svijetu. Mnogi su i ovih dana žrtve teških režima i terorizma. Mnogima su i ovih dana oči pune suza a srce tuge zbog grijeha koji se očituje u nemoralu, alkoholu, drogi, nepoštivanju osnovnih ljudskih prava i slično. Mnogi i ovih dana umiru od gladi, mnogi umiru prerano zbog nedostatka najosnovnijih lijekova, a premnogi sa strahom ulaze u svaki novi dan. Mnogi strepe i strahuju zbog posljedica ovogodišnjeg zagrebačkog potresa, a mnogi se susreću s teškom patnjom ili neočekivanom smrti zbog posljedica pandemije koronavirusa. Sjeti se ovih dana u misi i molitvi svih tih ljudi. Sjeti se svih njihovih teškoća.

Neka ovaj Božić u nama pobudi i obnovi želju za donošenjem dobrih odluka: Budi čovjek kojeg će svatko rado poželjeti, a ne onaj od kojega svi bježe. Budi čovjek od riječi i od povjerenja. Budi osoba koja ima svoj «ja» – Božji „ja“. Budi onaj koji će pružiti ruku siromahu i nevoljniku. Za pravdu se bori. Iskren budi. Žalosne tješi. Pokušaj starce i bolesnike razumjeti, mladima pomoći i tako čestito živjeti. Danas su mladi potrebni pravoga svjetla i kada ga prepoznaju spremni su ga slijediti; naši starci i bolesnici potrebni su naše dobrote i ljubavi više nego hrane. Moli se Bogu za ponizno i blago srce. Budimo poput skromnih i jednostavnih pastira koji su upravo zbog svoje jednostavnosti i poniznosti mogli prvi prepoznati novorođenoga Spasitelja i pokloniti mu se.

I dok ovoga Božića neće biti velikih obiteljskih slavlja, posjeta i okupljanja, možda je dobro da budemo povezaniji uz pomoć suvremenih medija ili pak uz klasičnu čestitku poslanu poštom. Ima načina da pokažemo blizinu i ljubav unatoč fizičkoj distanci.

Vaš župnik, Dubravko Škrlin Hren

Hrvatska
Vjera
Zagrebačka županija