Županijsku bolnicu Čakovec preuzima država

Posavec traži ocjenu ustavnosti centralizacije bolnica

Neće pristati na pokušaj ukidanja odjela, zaustavljanja investicija ili intervencija u organizaciju zdravstvenog sustava
matija posavec Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Međimurski župan Matija Posavec najavio je, u povodu izmjena dvaju zdravstvenih zakona koje su nedavno usvojene u Hrvatskom saboru, da će tražiti ocjenu ustavnosti odredbe o centralizaciji općih bolnica.

Posavec je na konferenciji za novinare naglasio kako izmjene zakona sadrže i neke dobre elemente, poput jačanja primarne zdravstvene zaštite, no potpuno pogrešnim smatra centralizaciju općih bolnica.

– U inat pogrešnim odlukama i nečijoj želji da se preuzmu osnivačka prava naše bolnice, mi ćemo nastaviti sa snažnim investicijskim ciklusom u naš zdravstveni sustav, s obnovom naših odjela i zgrada, nabavkom opreme i ulaganjima u liječnički kadar, rekao je Posavec.

Poručio je da, dok god je župan, neće pristati na pokušaj ukidanja odjela, zaustavljanja investicija ili intervencija u organizaciju zdravstvenog sustava. Međimurska županija će odredbu o centralizaciji bolnica uputiti na ocjenu ustavnosti jer smatra da je u suprotnosti s člankom Ustava koji određuje da županije u svom krugu djelovanja obavljaju poslove koji se odnose na zdravstvo i razvoj mreže zdravstvenih ustanova.

Konferenciji su prisustvovale SDP-ove saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, koja je rekla da izmjene zakona neće riješiti ključne probleme u zdravstvu, kao što su neuređenost sustava, loše upravljanje, kadrovska devastacija, rastući dugovi, loši ishodi liječenja, nedostatak prevencije i edukacije građana, te administrativna preopterećenost. Ban Vlahek je podsjetila na amandmane kojima su tražile da se Međimurskoj županiji ostave osnivačka prava nad bolnicom budući da je riječ o jedinoj sekundarnoj zdravstvenoj ustanovi u Međimurju, no oni su odbijeni. Prozvala je saborskog zastupnika Dražena Srpaka (HDZ) koji je podržao centralizaciju sustava, ustvrdivši da mu je “bitnija stranačka pripadnost nego borba za naše Međimurje”.

– Izražavam žaljenje što je među tih 77 zastupnika i Veljko Kajtazi, vječiti borac za naše Međimurje, koji je također dignuo ruku protiv naše bolnice i jednim potezom je predao upravljačkoj strukturi države, kaže Ban Vlahek.

Hrvatska
Politika
Regija