Porin za životno djelo Massimu Saviću

Massimo je ostao zapamćen kao jedan od najvećih
Massimo nastupio na drugoj večeri Belgrade Beer Fest-aMateja Stanisavljevic/ATAImages Photo: Mateja Stanisavljevic/ATAImages/PIXSELL

Porin za životno djelo ove godine pripast će posthumno Massimu Saviću, umjetniku posvećenom publici, emociji i izvrsnosti, odlučio je Upravni odbor Porina.

-Porin za životno djelo dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim trudom, radom, uspjesima i nagradama obilježili hrvatsku glazbu, upisali se u povijest i iznimno doprinijeli kulturi. Dodjeljuje se onima koji su ostavili trag koji se ne zaboravlja, čiji vokal pamtimo, čije nam se interpretacije urežu zauvijek u sjećanje i koji imaju ono nešto. Odnos s publikom, karizmu, talent koji se rijetko rađa. Jedan od tih bio je i – Massimo- stoji u priopćenju u kojem je Upravni odbor Porina izvijestio da ove godine, nažalost posthumno, dodjeljuje Porin za životno djelo upravo njemu, umjetniku posvećenom publici, emociji i izvrsnosti.

Broj glazbenih nagrada Porin koje je osvojio za života, impresivan je, a najviše ih je osvojio u kategoriji nabolje muške vokalne izvedbe, njih čak deset.

Massimo, kao sjaj u tami

-Massimo je zaista bio sjaj u tami, osoba kojeg su kolege cijenile i voljele, a publika mu je bila odana od prvog do zadnjeg, preranog, trenutka- istaknuli su iz Upravnog odbora Porina.

Lana Čulig iz Aquarius Recordsa naglasila je da gotovo 40 godina traje Massimov sjaj na hrvatskom glazbenom nebu.

-Još od Doriana Graya kada je 80-ih počeo njegov glazbeni put jasno je da se u Raši pokraj Labina rodio glazbenik koji će ostati zapamćen. Kao poseban, drugačiji, jedinstven, glasom i pojavom. ‘Sjaj u tami’, ‘Samo za tvoje oči’…pjesme su koje će do danas ostaviti istinski trag u glazbenim antologijama.

Iako je 90-ih uzeo kratku pauzu, kako je objasnio, u tom razdoblju nisu vladale pozitivne emocije i nije mogao pronaći motivaciju za rad na glazbenoj sceni, njegov jedinstven glazbeni put ubrzo je ponovno krenuo u visine.

Izlazak albuma “Vještina” 2004., a potom dvije godine kasnije i albuma “Vještina II”, uz podršku izdavačke kuće Aquarius Records, imao je za njega posebno značenje.

-U samo njemu svojstvenoj maniri, gospodski je zahvaljivao na svakoj kupljenoj ulaznici, otpjevanom stihu s njim u glas i pljesku nakon nastupa, a iako bi se na pozornici istinski i potpuno predao interpretaciji koja bi ga potpuno iscrpila, strpljivo je gotovo nakon svakog koncerta upoznavao svoju publiku i slušao njihove dojmove.

Uz veliki broj koncerata sa svojim bendom koje je održavao tijekom godina, zanimljivo je istaknuti da je povremeno, još od 2010. i izdanja albuma “Massimo sings Sinatra” ovaj osebujni glazbenik dobivao brojne pozive i za nastupe na različitim jazz festivalima.

Koncert života u zagrebačkoj Areni

Njihov “Mali krug velikih ljudi”, postao je svojevrsna himna tog teškog razdoblja, no čak i u vrijeme pandemije, Massimo je bio jedan od rijetkih glazbenika koji je pred publikom dopuštenom u gledalištu održao niz koncerta, a njegova želja da pred svojom publikom nastupi i u najzahtjevnijim uvjetima, rezultirala je organizacijom prvog pravog hibridnog koncerta u Hrvatskoj.

Nakon objave njegove posljednje pjesme ‘Zamisli’, interpretacije skladbe Rajka Dujmića koju je virtuozno dovršio Ivan Dečak – Massimo je krajem prošle, 2020. godine održao koncert života – napunio je zagrebačku Arenu. Bila je to kruna njegove karijere, njegov apsolutni trijumf.

-Muzika je moj život i moja istina, izjavio je. Razlog da budem tu, pjevao je. Kroz muziku, kroz glazbu, zauvijek će biti tu. Zapamćen kao jedan od najvećih- stoji u osvrtu.

Hrvatska
Show