Porast broja novozaraženih u odnosu na potekli tjedan, ali nema dodatnog pooštravanja mjera

Članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite predstavili su nova saznanja o koronavirusu i tijeku epidemije u Hrvatskoj

Robert Anić/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je aktualnu epidemiološku situaciju usporedivši pritom podatke proteklih tjedana. Tako dok danas brojimo 2 698 novozaraženih osoba, prije tjedan dana bilo ih je 2 599, a prije dva tjedna njih 2 362. U proteklih pet dana imali smo sveukupno 11 082 novozaražene osobe, što je za razliku od tjedna prije i 8 338 tadašnjih novih slučajeva, rast od 32 posto.

Trenutna 14 dnevna incidencija je 664,9 novozaraženih na 100 000 stanovnika, u čemu prednjači Primorsko-goranska s 1 377, a na začelju je Istarska županija sa 114. Na ljestvici zemalja Europske unije po 14 dnevnoj incidenciji smo na 21. mjestu.

Udio pozitivnih testova u ukupno testiranim danas je 29,2 posto, odnosno 23,8 u posljednjih sedam te 23,5 posto u posljednjih 14 dana, a 18 posto za vrijeme trajanja cijele pandemije. Po ukupnoj stopi smrtnosti na milijun stanovnika, koja iznosi 1 587,4, nalazimo se na 17. mjestu među zemljama EU.

Pfizer povećava isporuku doza cjepiva

Do sada je cijepljeno 519 375 osoba, potpuno je procijepljeno njih 124 459, a utrošene su sveukupno 643 834 doze. Također, za 1 914 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

– Halmed je zaprimio 2 495 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida, od toga 1 247 na Pfizerovo, 185 na Modernino i 1 061 na AstraZenecino cjepivo, rekao je Capak.

Također je izvijestio kako Pfizer Hrvatskoj povećava alokacije cjepiva za drugi kvartal.

– Od četvrtog tjedna travnja doze koje nam dostavlja Pfizer bit će značajno veće. U prvom tjednu dobit ćemo 95 940 doza, a kasnije u svibnju 173 ili 175 tisuća doza, dok u lipnju stiže 200 tisuća doza tjedno. Od četvrtog tjedna travnja do kraja lipnja primit ćemo ukupno 1 805 000 doza Pfizera, što je zajedno s prva tri tjedna travnja gotovo 2 milijuna doza cjepiva Pfizer.

Rezervni kapaciteti u pripremi ako situacija eskalira

Postignuti su dogovori s veledrogerijama oko rješavanja njihovog kroničnog duga, poručio je ministar Vili Beroš. Dio duga je otplaćen, a dogovorena je i dinamika otplate do kraja godine, čime je osigurana isporuka lijekova građanima.

– Od početka krize navodimo da ćemo napraviti sve što je potrebno da osiguramo isporuku lijekova i da ona bude neupitna u bilo kojem trenutku. Drago mi je da smo u ovom trenutku uspjeli u tome, međutim to je jedan korak i čeka nas neminovna reforma zdravstvenog sustava koja će nam u budućnosti osigurati financijsku stabilnost.

Nadodao je da su u komunikaciji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i Halmedom pokrenute radnje unutar Ministarstva koje se odnose na optimalizaciju nabavke lijekova te usklađivanje s potrebama i realnim financijskim mogućnostima. Kao temeljni kriterij budućnosti hrvatskog zdravstvenog sustava, Beroš je ocijenio mjerenje ishoda liječenja te reorganizaciju bolničkog sustava.

Što se cijepljenja tiče, Hrvatska se bori za dolazak što veće količine cjepiva, a s obzirom na fazu u kojoj se nalazimo, intenzivirat će se društveni apel o potrebi cijepljenja i njegovoj važnosti za zdravstveni sustav i gospodarstvo, ustvrdio je Beroš.

– Broj hospitaliziranih raste. Bolnički sustav u ovome je trenutku dodatno opterećen i pojedine bolnice, u dogovoru s Ministarstvom, smanjuju hladni pogon kako bi se prilagodile okolnostima te angažirale dodatne kadrovske i materijalne mogućnosti za potrebe covid bolesnika. Postoje i rezervni kapaciteti koji su u pripremi ako situacija eskalira.

Smanjuje se dobna skupina novozaraženih, česta i upala pluća

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” izvijestila je o zaključcima s jučerašnjeg sastanka Zdravstvene platforme Europske komisije.

– Britanska varijanta koronavirusa je prevladala u cijeloj Europi i više nisu potrebna sekvencioniranja kako bi se to dokazalo. U zemljama kojima je nešto niži postotak sekvencioniranja prokuženost je negdje oko 70 posto, a ima i zemalja koje definiraju stopostotnu cirkulaciju virusa.

Južnoafrička varijanta kreće se u prosjeku oko pet posto, ovisno o državi, dok je brazilska varijanta, za koju se smatra kako bi mogla ugrožavati i procijepljene, pod kontrolom. Najveći postotak, do pet posto, referirala je Italija.

– Sve zemlje Europe bilježe značajno manji pobol među osoba starijima od 80 godinama, a to se vezuje i s nižom smrtnošću u trećem valu. Primjećuje se da su zbog toga dobne skupine koje se sada razbolijevaju niže i kreću se između 40 do 65 godina. Zabrinjavajuće je što su oko 25 posto onih koji su u Europi završili na respiratoru bez komorbiditeta.

U Klinici za infektivne bolesti kapaciteti su puni i traži se mjesto više. Pacijenti su mlađe dobne skupine, između 40 i 65 godina, a zabrinjava i niz obostranih upala pluća kod osoba od 25 do 45 godina.

– Sada je važno da izdržimo, držimo se mjera da se ljudi ne razbole, a i mlađi moraju misliti na to da mogu razviti teže oblike bolesti, naročito ako imaju komorbiditete i pretilost. Nema nedodirljivih kod koronavirusa.

U takozvanom rolling pregledu su tri vrste cjepiva: Coravax, Novavax i Sputnjik, a EMA se trenutno fokusira na eventualne nuspojave poput sinusne tromboze. Do sada su na 25 milijuna doza utvrđena 62 slučaja, a analizom nije potvrđena značajna povezanost s dobi i spola pacijenata. Kod cjepiva Johnson&Johnson potvrđena su šest slučaja na oko šest milijuna cijepljenih.

– I dalje se podvlači da je daleko veća korist od cijepljenja, nego opasnost od nuspojave.

Mjere na nacionalnoj razini bez dodatnih izmjena

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je produžetak dosadašnjih epidemioloških mjera na nacionalnoj razini u kojima nema izmjena u odnosu na one koje su bile na snazi do 15. travnja, rekao je ministar Davor Božinović.

Produžene su i mjere u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji te Gradu Zagrebu, a u međuvremenu je došao zahtjev za strožim mjerama u Brodsko-posavskoj županiji koja bilježi porast novih slučajeva protekla dva tjedna.

Mjere se odnose na nošenje zaštitnih maski na otvorenom gdje se očekuje veći protok ljudi, a dana je i preporuka jedinicama lokalne samouprave s tog područja da obustave iznajmljivanje i drugo korištenje društvenih domova te drugih objekata za sve vrste okupljanja.

Također, Dubrovačko-neretvanska županija predložila je za Općinu Trpanj blago ublažavanje mjera, a time se omogućuje rad ugostiteljskih objekata na otvorenom od 7 do 19 sati.