PONOVNO NOVE MJERE: Evo na što se moramo naviknuti naredna dva tjedna

Odluka će biti na snazi naredna dva tjedna, nakon čega će se, ovisno o procjenama i analizama, odlučiti kako će se regulirati daljnji postupci

Iako se u poslijepodnevnim satima iščekuju konačne preporuke Europske komisije vezane za putovanja i prelazak graničnih prijelaza na Schengenskom prostoru, zemalja članica te trećih država, Nacionalni stožer civilne zaštite donio je novu odluku o privremenoj zabrani prelaska prekograničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Po novome se zabrana ne odnosi na državljane zemalja članica Europske unije te trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća iz 2003. godine. Potonjima se preporuča prethodna najava ulaska putem aplikacije Enter Croatia, kako bi se, ako postoji potreba, pratili njihovi kontakti.

Izuzetci od primjene ove odluke odnose se na države trećih zemalja i to posebne kategorije: zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, prijevoznike robe i drugo prometno osoblje, diplomate, policijske službenike, službe i timove civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga te koje imaju drugi gospodarski interes, osobe koje putuju zbog školovanja i drugih neodgodivih razloga.

– Ove osobe mogu provjeriti ispunjavaju li uvjete primjene izuzetka putem web stranice Ministarstva unutarnjih poslova ili na samom graničnom prijelazu. Ako ispunjavaju uvjete mogu se prethodno najaviti korištenjem aplikacije Enter Croatia. Što se tiče svih osoba iz prve i druge kategorije, oni mogu prijeći preko graničnih prijelaza uz pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje će im biti dostupne na samom graničnom prijelazu, zaključio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Odluka će biti na snazi naredna dva tjedna, nakon čega će se, ovisno o procjenama i analizama te svaka država za sebe, odlučiti kako će se regulirati daljnji postupci prelaska vanjskih i unutarnjih granica Europske unije.