Početni paket hrvatskih eurokovanica od sutra u prodaji

Paket će sadržavati 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u vrijednosti 13,28 eura, što će te platiti 100 kuna

Željko Hladika/PIXSELL

Građani će od četvrtka, 1. prosinca moći kupiti početni paket eurokovanica, koji će sadržavati 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u vrijednosti 13,28 eura, što će platiti 100 kuna, izvijestila je Hrvatska narodna banka.

– Mjesec dana prije uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj građanima je omogućeno nabavljanje početnih paketa eurokovanica. Kako bi građani bili što spremniji za upotrebu eura u prvim danima 2023., moći će u bankama, Financijskoj agenciji i HP-Hrvatskoj pošti od 1. prosinca 2022. nabaviti najviše dva početna paketa eurokovanica po jednoj transakciji, podsjeća se u priopćenju središnje banke.

Iz HNB-a podsjećaju građane da će tako pribavljene kovanice moći koristiti za plaćanja u zemlji i u inozemstvu tek od 1. siječnja 2023. godine. Naime, kovani novac eura i centa koji na naličju ima hrvatske nacionalne simbole tek će na dan uvođenja eura postati zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i ostatku europodručja.