Počast kardinalu Franji Kuhariću

Održana je i hrvatska premijera dokumentarnog filma redatelja Jakova Sedlara i scenarista Nine Škrabea "Hrvati i Australija", prethodno s velikim uspjehom prikazanog u devet australskih gradova
pribic-travanj-2019-3

U organizaciji Općine Krašić, Župe svetog Siksta u Pribiću i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom u Pribiću je održan program u sklopu proslave 100. godišnjice rođenja velikog sina jaskanskog kraja, kardinala Franje Kuharića. Prisutne su na početku pozdravili predsjednik DVD-a Pribić Josip Bucković, načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik i pribićki župnik Stjepan Dijaneš.

Prepuna dvorana Vatrogasnog doma u Pribiću s oduševljenjem je pozdravila govornike, glasovitog filmskog i kazališnog redatelja Jakova Sedlara, znamenitog sina našeg kraja, monsinjora  Stjepana Balobana i književnika Ninu Škrabea.

Održana je i hrvatska premijera dokumentarnog filma redatelja Jakova Sedlara i scenarista Nine Škrabea “Hrvati i Australija”, prethodno s velikim uspjehom prikazanog u devet australskih gradova. Film govori o povijesti i djelovanju Hrvata u gospodarstvu, politici, znanosti, prosvjeti, kulturi, umjetnosti, vjerskom životu i sportu njihove nove domovine, Australije te o njihovoj trajnoj povezanosti sa zavičajem, čemu je znatno pridonio baš kardinal Kuharić.

Predstavljena je i nova pjesma i CD pribićkog, dolskog pjesnika Josipa Bakalasa “Bog je ljubav”, posvećen kardinalu Kuhariću. Stihove Josipa Bakalasa čitala je dramska umjetnica Smiljka Bencet, popularna Regica iz “Gruntovčana”, a o Josipu Bakalasu toplo je govorio gost iz Slatine, Zlatko Rabik.

Događanja
Hrvatska
Krašić
Općina
Zagrebačka županija