Povijesna reforma

Plenković: Ovo je najveće povećanje plaća u državnim i javnim službama ikada

Usvojene uredbe temeljem kojih rastu plaće u državnoj i javnim službama
Zagreb: Održana sjednica Vlade u NSK Zeljko Hladika/PIXSELL

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila osam uredbi kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnim službama kojima će nove, uvećane plaće, biti isplaćene u travnju za ožujak.

Prosječna plaća narasla sa 749 eura na 1191 eura, što je porast od 59 posto, a prosječna mirovina s 357 eura porasla je na 551 euro.

-Imamo najnižu stopu nezaposlenosti koja iznosi 6 posto. Protekle četiri godine bili smo suočeni s pandemijom, dva potresa, energetskom krizom kao posljedicom rata u Ukrajini, s inflatornim pritiscima i sa svinjskom kugom. Minimalna plaća od 2016. godine do danas porasla je za 103 posto. S 414 eura na 840. Prosječna plaća je porasla s 749 na 1191 eura (59 posto). Prosječna mirovina je porasla s 357 na 551 euro- istaknuo je premijer, javlja net.hr/danas.

Plenković je ustvrdio da su ovom reformom uspjeli ostvariti cilj veće pravednosti prema svima. Rekao je da je ako uspoređujemo plaće od ožujka 2023. do ožujka 2024. zabilježen rast od 31,9 posto. Učinak uredbi na plaćama bi trebali osjetiti zaposlenici državnih i javnih službi.

-S ovo reformom to znači da će plaća za učitelje biti 490 eura viša, bruto- rekao je premijer.

Plaće će rasti i u zdravstvu. Povećanje za zdravstvenog radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti porast će za 346 eura. Plaće će porasti i socijalnim radnicima kao i kustosima koji su “godinama bili zaboravljeni” naglasio je Plenković. Reforma neće zaobići niti referente, zapisničare, policajce i informatičke savjetnike.

-Ovo je najveće povećanje u povijesti, najkvalitetnije ujednačavanje ikada, poticaj ljudima za njihov rad, za njihov trud uz dijalog sa svim sektorskim sindikatima. Svi su sudjelovali u ovoj reformi i dali svoj doprinos- rekao je Plenković, a prenosi net.hr/danas..

Aktualno
Hrvatska
Izbor urednika
Politika