PLENKOVIĆ ODBACIO KOVAČEVIĆEVE TVRDNJE: Nisam naredio potpisivanje memoranduma

Premijer kaže da je Kovačević, dok je bio na čelu Janafa, "sam pohvalio taj memorandum"

Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković odbacio je tvrdnje bivšeg šefa Janafa i USKOK-ova optuženika Dragana Kovačevića da je na sastanku u Vladi sugerirao potpisivanje memoranduma koji bi značio gašenje rafinerije Sisak, prozvavši oporbu zbog pozivanja Kovačevića pred Antikorupcijsko vijeće.

– Tu je sve jasno – niti sam ja naredio da se potpisuje memorandum, niti sam ja naredio – a takve nebuloze smo gledali neki dan u medijima – da se zatvara sisačka rafinerija, rekao je premijer u izjavi novinarima Bruxellesu.

Na sastanku u Vladi, dodao je, tadašnji resorni ministar Tomislav Ćorić te Kovačević informirali su ga o memorandumu o izvozu nafte, a istaknuo je i da je Kovačević, dok je bio na čelu Janafa, “sam pohvalio taj memorandum”.

– Oni su došli nama izložiti tu temu, a kasnije su se Janaf i Ina dogovorili o memorandumu, rekao je premijer.

Bivši šef Janafa i USKOK-ov optuženik Dragan Kovačević izjavio je danas na saslušanju pred Antikorupcijskim vijećem u Hrvatskome saboru da je na sastanku u Vladi 2018. premijer Plenković sugerirao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije, što je Kovačević odbio.

Plenković je u izjavi naglasio da je taj memorandum komercijalni ugovor između Janafa i INA-e, da je “jedna kompanija zaradila, a druga smanjila gubitke”.

– Poslovne odluke o tome hoće li sisačka rafinerija raditi ili ne, ili se transformirati, odluke su INA-e kao kompanije, rekao je.

Istaknuo je pritom i “ogroman investicijski ciklus u rafineriju u Rijeci koji će dignuti kapacitete proizvodnje prerade nafte u Rijeci tako da će ta nafta biti dovoljna ne samo za Hrvatsku nego i za okolne zemlje”.

Očaj, čemer i jad oporbe

– Dakle, to su sve poslovne odluke, ponovio je premijer.

Kovačevićevo pozivanje pred Antikorupcijsko vijeće opisao kao “očaj, jad, čemer” te “hvatanje za nekakvu slamku”.

– Da se dovodi USKOK-ovog optuženika – koji očito tamo dolazi s pažljivo pripremljenom političkom agendom da spašava sebe zbog lopovluka u Janafu i izvlačenja novaca – i pokuša baciti u eter nekakve teme o nekakvom sastanku, nekakvim nalozima, nekakvoj politici koja bi trebala utjecati nasuprot strateškim nacionalnim interesima –  to je iskreno, sve skupa smiješno, poručio je.

Dodao je da ta situacija puno govori o Kovačeviću, onima koji ga okružuju i koji rade s njim u ovome.

– On, jasno je, u svemu skupa nije sam, to je više nego očito. A oporba mu u tome asistira, pokušavat će sve, ustvrdio je Plenković.

Ta ekipa nastoji nas srušiti već godinama i ne uspijeva jer, rekao je, građani “shvaćaju tko im osigurava gospodarski rast, euro, schengen, uspješnu turističku sezonu, limitira cijene struje i plina, ograničava cijena prehrambenih proizvoda, daje potpore umirovljenicima, ribarima, zaposlenima, nezaposlenima, sve socijalne transfere”.

– Imate nas koji vodimo računa o pravim, istinskim, stvarnim interesima hrvatskih građana i gospodarstva te smjeru zemlje, i jednu rušilačku, remetilačku ekipu koja će učiniti sve ne bi li se dokopala vlasti, pa makar u Sabor na Antikorupcijsko vijeće zvala čovjeka kojem slijedi optužnica USKOK-a, poručio je.

Tu akciju oporbe opisao je kao spuštanje “ispod podruma”.

– Sad smo u nekakvom, ono, glibu dolje, kamenu nekakvom živom. To je zastrašujuće na što se svela hrvatska politička scena, ustvrdio je Plenković.