PLENKOVIĆ O IZMJENAMA KAZNENOG ZAKONA: Cilj nam je da kazne budu tolike da mijenjaju ponašanje nasilnika

Premijer je udrugama koje se brinu o žrtvama obiteljskog nasilja predstavio izmjene Kaznenog zakona

Željko Lukunić/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je udrugama koje se brinu o žrtvama obiteljskog nasilja izmjene Kaznenog zakona te poručio da je njihov cilj smanjiti nasilje i učiniti ga toliko društveno neprihvatljivim, da kazne budu tolike da mijenjaju ponašanje nasilnika.

– Nažalost, nećemo nasilje nikada iskorijeniti do kraja, ali možemo svi zajedno napraviti da takvo ponašanje postane toliko društveno neprihvatljivo, da kazne bude takve da će nasilnici postupno mijenjati svoje ponašanje, a da će sankcije biti takve da oni koji žele slijediti njihov put, to neće napraviti, rekao je premijer.

Plenković je istaknuo da će se izmjenama zakona, kazneno djelo spolnog uznemiravanja progoniti po službenoj dužnosti, uvodi se novo kazneno djelo kojim će se sankcionirati “osvetnička pornografija”. Nadalje, osnažit će se postojeće sigurnosne mjere te će se snažnije zaštiti djeca i ranjive skupina, i kroz propisivanje nezastarjevanja kaznenog progona za teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

– Smatramo da je to ogroman iskorak jer je to na tragu niza razgovora i dijaloga koje smo vodili, poručio je i dodao da će se izmjenama Kaznenog zakona i proširiti definicija bliske osobe na intimne partnere te ćemo s tim u vezi izmijeniti i Zakon o suzbijanju nasilja u obitelji.

Najavio je da se do kraja godine osnivaju obiteljski odjeli na općinskim sudovima u sjedištima županijskih sudova, planira izrada očevidnika počinitelja kaznenih i prekršajnih djela iz područja obiteljskog nasilja te da će se pristupiti izradi posebnog strateškog dokumenta za suzbijanje seksualnog nasilja.

– U tijeku je imenovanje radne skupine a nacionalni plan za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja, biti će donesen početkom sljedeće godine, poručio je Plenković.

Također, nakon sastanka, župani Ličko-senjske i Krapinsko-zagorske županije potpisali su ugovor o financijskoj potpori uređenju skloništa za žrtve nasilja u tim županijama. Riječ je o ugovorima sufinanciranim iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva “Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji”.