PLENKOVIĆ NAKON SASTANKA PARLAMENTARNE VEĆINE: Podržavamo kandidature Dobronića i Mrčele za predsjednika Vrhovnog suda

Ako Milanović predloži Dobronića, parlamentarna većina će ga podržati, poručio je Plenković

Sanjin Strukic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon sastanka parlamentarne većine da će vladajuća koalicija na sutrašnjoj sjednici saborskog Odbora za pravosuđe posvećenoj izboru predsjednika Vrhovnog suda podržati kandidature Radovana Dobronića i Marina Mrčele.

Plenković je na konferenciji za novinare rekao da je Dobronić iznio dobar program, a istodobno se pokazalo da dobar program ima i sudac Vrhovnog suda Mrčela, pa su obojica zavrijedili pozitivnu ocjenu.

– Dobronić zadovoljava uvjete javnog poziva, donio je važnu odluku u slučaju Franak i kandidirao se u zakonom predviđenoj proceduri. Riječ je poštenom čovjeku i čovjeku integriteta, nesklonom korupciji pa je malo vjerojatno da bi se u nekim budućih postupcima javljao netko bolji, kazao je Plenković.

Parlamentarna većina na ovaj način želi okončati sagu oko izbora Vrhovnog suda, a dobro je za hrvatsko pravosuđe da se ovaj proces okonča.

Odbor će glasovati o svakom od pet kandidata, o tome će biti obaviješten predsjednik Republike, koji zatim predlaže jednog kandidata. Ako Milanović predloži Dobronića, parlamentarna većina će ga podržati, poručio je Plenković.