Plenković na suđenju zbog prijetnji smrću: Ne bojim se!

Đuri Čehulić javno je prijetio premijeru 2020. nakon što je Danijel Bezuk pucao na zgradu Vlade i ranio policajca
Sisak: Andrej Plenković dolazi na suđenje Đuri Čehuliću optuženom da je javno prijetio premijeru 2020.Marko Prpić/PIXSELL

Svjestan sam prijetnji, ali se ne bojim, rekao je premijer Andrej Plenkovićna sisačkom Općinskom sudu dajući iskaz u svojstvu svjedoka-oštećenika na suđenju Đuri Čehuliću optuženom da je javno prijetio premijeru 2020. nakon što je Danijel Bezuk pucao na zgradu Vlade i ranio policajca.

Tom 65-godišnjem umirovljenom branitelju iz Selišta pokraj Kutine, koji je Bezukov kum, sudi se zbog kaznenih djela prijetnje, te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, a suđenje je počelo u studenom prošle godine. Na raspravi pred sucem Općinskog suda Mirkom Đukićem, premijer Plenković je svjedočio kako je glasnogovornik Vlade dobio snimku, koja je proslijeđena na postupanje policiji.

– Prema sadržaju izjave optuženog, ja sam mogao biti žrtva ili meta. Srž onoga što je rečeno je da mu je žao što Danijel to nije učinio, da bi on to učinio bolje. Potpuno sam svjestan izrečenih prijetnji, naročito u vrijeme događaja pred Banskim dvorima, ali ne mogu tvrditi da bi je osumnjičenik i izvršio, rekao je Plenković i dodao je kako je svjestan da je izloženost javnih osoba kritikama i napadima veća nego kod drugih građana. Na kraju je rekao kako se ne boji optuženika, ali je prijetnju doživio vrlo ozbiljno.

Na raspravi je i reproducirana snimka s prijetnjom, u kojoj Čehulić, uz ostalo, kaže: “Ja bi ga riješio, bez obzira na to što ima četiri tjelohranitelja”. 22-godišnji Bezuk je tog 12. listopada 2020. ispalio rafal s više od 20 hitaca na zgradu Vlade i pritom s četiri metka teško ranio policajca Oskara Fiurija koji je stajao na ulazu, dok je drugom policajcu propucao džep na hlačama, te je potom pobjegao i počinio samoubojstvo.

Komentirajući postupak svog kuma i susjeda, Čehulić je u najmanje dva navrata, pred različitim osobama izjavio kako, Bezuku nije bio cilj ubiti policajce već vjeruje da bi, da ga je vidio, usmrtio predsjednika Vlade. Pored toga, za čin pokušaja teškog ubojstva optuženi je naveo kako je pokojni to trebao prepustiti njemu i svom ocu, dok je za sebe rekao kako on “osobno o tome mašta”. Takvu je prijetnju ponovio i u kamere.

Tijekom kriminalističkog istraživanja, nakon što je uhićen, pretragom njegove obiteljske kuće i drugih objekata u Selištu, nađeno je više komada vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, pa je tom prilikom uhićen i Bezukov otac.

Nakon rasprave, u izjavi za medije premijer Plenković rekao je kako snimku nisu koristili i doturali medijima, kao što to čine neki drugi, već su čekali početak postupka.

– Ovakva vrsta prijetnji opisuje kontekst u kojem je odrastao pokojni gospodin Bezuk, koji svoje stavove nije mogao formirati bez nečijeg utjecaja. To je dovelo do prvog napada na instituciju vlasti. On je tamo došao poslati poruku, kako je rekao sam Čehulić, nije došao ubiti policajce jer mu je i tata bio policajac, znači došao je poslati poruku Plenkiju da je bio tu, rekao je i poručio kako je takva radikalizacija, koja dovodi do nasilnih činova i terorističkih napada, neprihvatljiva.

Hrvatska
Ostalo
Regija