Plenković i Li: Hrvatsko-kineskom godinom kulture i turizma potvrđujemo prijateljstvo hrvatskoga i kineskog naroda

Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma danas je započela izložbom “Učenjaci drevne Kine – u potrazi za životom i duhom”, koju su u Klovićevim dvorima svečano otvorili predsjednici hrvatske i kineske vlade, Andrej Plenković i Li Keqiang, a zajednički su je pripremili Galerija Klovićevi dvori i Kineski narodni muzej.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u pozdravnom je govoru istaknuo kako će se hrvatsko-kineskom godinom kulture i turizma potvrditi prijateljstvo hrvatskoga i kineskog naroda suradnjom koja ima izvanredno značenje za obje zemlje. Podsjetivši na izložbu drevne kineske kulture prije tridesetak godina u Zagrebu, predsjednik Vlade Plenković je ocijenio kako će ova izložba predstaviti djela koja će našoj publici ilustrirati esenciju tradicionalne kineske kulture koju su stvarali drevni eruditi prikazom njihova bogatoga života i duhovnosti te izrazio zadovoljstvo što će Hrvati bolje upoznati djela i slikarstvo drevnih kineskih učenjaka.

Naglasio je kako program i razmjena koji će se odvijati tijekom cijele godine u turizmu i kulturi potječu iz ideje povezivanja Hrvatske i Kine. Ocijenio je da je posjet predsjednika Vlade Lija Keqianga i njegova izaslanstva put novoga partnerstva i uzajamnoga poštovanja dviju zemalja koji nam omogućuje da uspostavimo nove kulturne i turističke rute radi našega obostranog povećanja vidljivosti naših zemalja.