Petrov pred Antikorupcijskim vijećem: MOL arbitražnom presudom dobio samo dva posto od onog što je tražio

Petrov presudu doživljava pozitivnom za Hrvatsku
božo petrovPatrik Macek/PIXSELL

Bivši MOST-ov član Vlade Božo Petrov rekao je da je MOL arbitražnom presudom dobio samo dva posto troškova od onoga što je tražio od Hrvatske navevši i da je Vlada podržala arbitražni postupak te presudu doživljava pozitivnom za Hrvatsku.

– MOL je Arbitražnom presudom dobio samo dva posto troškova od onoga što je tražio od Republike Hrvatske, rekao je Petrov pred saborskim Antikorupcijskom vijećem vezano uz upravljanje INA-om.

Naveo je da i su prekid arbitražnog postupka i nagodbu s MOL-om tražili pokojni Jozo Petrović, tadašnji službeni konzultant i lobist MOL-a i bivši udbaš, Tomislav Karamarko čija je supruga imala poslovne odnose s Jozom Petrovićem te saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

Sadašnja Vlada presudu doživljava pozitivnom za Hrvatsku

– Možda Hrvoje Zekanović i slični smatraju da je Hrvatska trebala jednostrano izaći iz arbitraže pa bi onda platila 1,2 milijarde eura, kazao je.

Također, dodao je, možda Zekanović i slični smatraju da Ivo Sanader nije počinio kazneno djelo korupcije i da se s MOL-om trebalo dogovoriti da se odustane od progona Zsolta Hernádija te im se nadoknadi šteta. Poručio je Zekanoviću da bi se nagodbom oslobodilo Sanadera i Hernádija i platilo nekoliko puta skuplje nagodbu nego sadašnju presudu.

– Radije ću u to vjerovati nego vjerovati da u Hrvatskom saboru imamo još jednog mađarona, rekao je.

Petrov je kazao i da Zekanović i ostali “svojim ručicama” održavaju ovu Vladu koja je potpuno podržala arbitražni postupak i presudu doživljava pozitivnom za Hrvatsku. Upozorio je i da, za razliku od Vlade Tihomira Oreškovića, ova Vlada je zatvorila sisačku rafineriju nafte u dogovoru s Mađarskom kako bi dobili ulazak OECD i Schengen.

Zekanović je Petrovu poručio kako svojim svjedočenjem želi uvjeriti javnost da je dobro što je Hrvatska u arbitraži izgubila dvije milijarde kuna tj. 265 milijuna eura.

– Nazivate mene mađaronom. U Hrvatskom saboru nema mađarona, ali ima rusofila. Vi ste rusofil, kao i Nikola Grmoja, poručio je.

Dobrović: Dok sam bio na funkciji nikada nije razmatrano gašenje rafinerije Sisak

Bivši ministar Slaven Dobrović isticao je da gašenje rafinerije Sisak nikada nije bilo na stolu niti razmatrano dok je bio na funkciji. Kazao je da njegova tadašnja izjava o gašenju rafinerije bila krivo interpretirana i da je manipulacija da je najavio gašenje rafinerije.

– Bilo je riječ o višegodišnjem procesu u smjeru dekarbonizacije što nije značilo zatvaranje rafinerije, nego promjena tehnoloških sadržaja, pojasnio je Dobrović.

Zekanović je u više navrata tražio da se imenuju oni koji su savjetovali Petrova za “katastrofalnu arbitražu”, “tko je izračunao da je arbitraža bolja od nagodbe” te ustvrdio da Tomislav Karamarko najavljuje tužbu zbog izjava da se on dogovarao s Mađarima.

– Poručite Karamarku da njegov glavni konzultant Jozo Petrović, mađarski igrač, s čijom je firmom poslovala njegova supruga, zagovarao sve to, uzvratio je Grmoja.

Na upit Mirele Ahmetović (SDP) temeljem čega je Andrej Plenković najavio otkup INA-e od MOL-a Dobrović je kazao da se to razmatralo u kontekstu pravorijeka arbitraže koju smo izgubili.

– To je bio povod, iskreno, smo smatrali da je to jezičac da se krene u rješavanje problema INA-e, najava je imala smisla i mi smo to podržali, kazao je Dobrović na što je Ahmetović zaključila kako je upravo potvrdio da je Plenković to “ispali” bez osnove.

Panenić: MOL je želio gašenje rafinerije Sisak

Bivši ministar Tomislav Panenić kazao je da je MOL želio gašenje rafinerije Sisak i da je čak uvjetovao modernizaciju rafinerije u Rijeci zatvaranjem rafinerije u Sisku.

Vezano za arbitražu kazao je da je bila procjena da kod arbitraže nećemo proći lošije od jedne milijarde kuna dok je odštetni zahtjev MOL-a bio između 10 i 20 milijardi kuna. Na ponovljeni upit Zekanovića s kim je razgovarao o arbitraži rekao je s premijerom, pravnim savjetnicima te predstavnikom odvjetničke kuće Lukom Mišetićem.

Nakon što je konačno dobio odgovor, Zekanović je napustio sjednicu.

Hrvatska
Politika