Peović se zalaže za bolja radnička prava: Sljedećeg tjedna šaljemo Vladi prijedlog izmjena Zakona o radu

Predlaže smanjenje radnog tjedna, ograničenje trajanja ugovora o radu na određeno vrijeme i ugovore o radu za platformske radnike
katarina peović Patrik Macek/PIXSELL

Inicijativa Za radnički Zakon o radu sljedećeg će tjedna uputiti u saborsku proceduru prijedlog izmjena ZOR-a, najavila je saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.

Inicijativa koja okuplja sindikate, političke stranke i udruge koji se zauzimaju za radnička prava predlaže smanjenje radnog tjedna na 35 sati, ograničenje trajanja ugovora o radu na određeno vrijeme na godinu dana i ugovore o radu za platformske radnike.

– Slični eksperimenti u Francuskoj, Švedskoj, na Islandu i u mnogim korporacijama, gdje je uveden četverodnevni radni tjedan, pokazali su da nema pada produktivnosti, a skraćeni tjedan ima pozitivne učinke na poslodavce i radnike, rekla je.

Osim toga, traži da se propiše minimalni postotak koji će se dodati na redovnu stanicu u slučaju prekovremenog rada, noćnog rada, rada nedjeljom i praznicima te rada u otežanim uvjetima.

– Puno trgovačkih centara raditi će ove nedjelje na Praznik rada, a prekovremeni sati neće biti adekvatno plaćeni jer je dovoljno da poslodavac plati radnike jednu lipu više po satu i ispunit će zakonsku obavezu, kazala je Peović dodavši da njihove zahtjeve podržavaju i ostale lijeve stranke u Saboru, kao što su Možemo i SDP.

Hrvatska
Politika