Razgovor s povodom

Panian o novim projektima: Ne želim unaprijed govoriti jer uvijek ima onih koji sve žele zaustaviti

Gradonačelnik Dugog Sela gostovao je u programu Zabavnog radija gdje je govorio o aktualnim projektima, ali i najavio aktivnosti do kraja 2024.
DSC_1363

Gradonačelnik Dugog Sela, Nenad Panian u razgovoru s glavnim urednikom Zabavnog radija Borivojem Zimonjom dotaknuo se svih aktualnih projekata, ali i projekata koje Dugoselce čekaju do kraja godine.

Gradonačelniče, jeste li zadovoljni s onim što je napravljeno od planiranih aktivnosti?

Mogu reći da sam zadovoljan. Bilo je puno posla, ali ono što nam je najveći problem su kašnjenja radova i kombinacija tuđih radova, kao što su pruga i kanalizacija. Jednostavno morate pričekati da oni završe svoj posao kako bi mi mogli nastaviti. Zato nije gotova Domobranska, niti ono ispod pruge do kraja, ali vjerujem da će svi radovi biti gotovi do polovine osmog mjeseca.

Što se tiče kanalizacije, vidimo da su radovi na nadvožnjacima tek u tijeku.

Uskoro će završiti radovi u Andrilovcu, nakon toga u Puhovu, a na kraju dolazi Ostrna. Kad spojimo nadvožnjak kraj škole i Puhovski nadvožnjak, dio teretnog prometa će zaobići naselja. Što se tiče ostalih radova, nogostupi i neki drugi projekti su gotovi. Grad financira i gradi sve što je u planu, a završno asfaltiranje svih ulica počelo je danas.

Bilo je nesuglasica oko kružnog toka?

Rotor je dobio građevinsku dozvolu i spreman je za promet. Uvijek ima nekih diskrepancija između službi, ali sve ide svojim tijekom.

Planovi za idućih šest mjeseci?

Javna nabava za četiri nova projekta je gotova, očekujem da će do Nove godine sve biti završeno.

Spomenuli ste vrtiće. Hoće li vrtić proraditi u devetom mjesecu?

Da. Vrtić se oprema, provodi se nabava, čekamo završetak radova i uporabnu dozvolu. Ne stajemo na tome, već radimo na projektima za sljedeći vrtić u Ulici Klanjec. Problem je nedostatak radne snage, posebno odgajatelja, ali radimo na tome.

Jeste li imali slučaj da djeca iz Dugog Sela žele ići u vrtić u Ostrnu?

Naravno. Novi vrtić je kvalitetan i rasteretit ćemo gradske i privatne vrtiće. U zadnjih osam godina poduplali smo broj djece u vrtićima, ali uvijek imamo manjak prostora. Radimo na tome da iduće godine bude sve kako treba.

Značajno ste povećali subvencije roditeljima kako bi manje osjetili cijenu boravka djece u vrtićima?

Subvencije su pomoći i roditeljima i vrtićima. Treba nivelirati plaće odgajatelja kako bi svi vrtići opstali. Ne možemo dozvoliti da u privatnim vrtićima propadne 300 mjesta, jer bi opet bili u problemima.

Gradonačelnik Panian osvrnuo se i na glavnu prometnicu kroz grad.

Glavna ulica postala je zelena prometnica. Grad puno radi na ozelenjavanju, a Birtov klanac dobio je dodatna sredstva za nastavak izgradnje. Završili smo puno projekata i nastavljamo tim tempom. Planiramo unaprijed, pet godina unaprijed.

Hoće li se vaš plan zatvaranja centra obistiniti?

Može se obistiniti da između parka i Preporoda bude pješačka zona, ali prvo moramo izgraditi Krležinu i Sportsku ulicu te sporedne ulice. Preduvjet je otvaranje zaobilaznice i nadvožnjaka kako bismo mogli usmjeriti promet iz centra na sporedne ulice. Cilj je smanjiti tranzitni promet kroz Dugo Selo.

Kada bi trgovački centar mogao biti otvoren? Je li se sve poremetilo zbog imovinsko-pravnih odnosa?

Imovinsko-pravni odnosi zakomplicirali su proceduru, ali očekujem da će centar u Kopčevcu dobiti dozvolu do kraja mjeseca. Jesen bi trebali dočekati s tri otvorena nova centra, bez dodatnog prometa kamiona.

Spomenuli ste inicijativu građana za veću sigurnost djece u prometu. Jeste li dostavili odgovore na njihove zahtjeve?

Naravno. Napravili smo sve po zakonu, usuglasili se sa županijom i policijom, i građani imaju pravo pitati i znati. Mi radimo u miru jer smo dobili povjerenje građana.

Čeka se odluka o izborima za vijeća mjesnih odbora na području grada.

Građani nisu zainteresirani za stalni rad u mjesnim odborima, osim kad se rješavaju vlastiti problemi. Puno jedinica lokalne samouprave ukinulo je mjesne odbore zbog nedostatka interesa. Razmišljamo o uvođenju gradskih četvrti koje bi mogle biti profesionalne.

Pozvali ste političke stranke i građane da daju svoju viziju lokalnog komunalnog života. Kakvi su odgovori?

Odgovora nema. Bilo je pojedinačnih skupova za samopromociju, a ne za rješavanje problema. Mi smo odgovorili na problem na adekvatan način i povećali sigurnost pješaka.

Hoće li sastanak s čelnicima županije popraviti suradnju između županije i Dugog Sela?

Gospodin Tomo Landeka najavio je da će se uskoro progovoriti o zaobilaznici na Skupštini Zagrebačke županije. Napokon su shvatili da moramo surađivati i nadam se da će to donijeti pozitivne promjene.

Možete li nam otkriti nešto o novim projektima?

Možda ćemo se uskoro moći negdje kupati, ne još na gradskom bazenu, ali uređujemo nešto posebno. Ne želim unaprijed govoriti jer uvijek ima onih koji žele zaustaviti projekte. Radimo za dobrobit svih građana i nastavljamo naporno raditi na poboljšanju kvalitete života u našem gradu.

Dugo Selo
Intervju