PALČIĆI ZA HRVATSKU: Kliničkoj bolnici Sveti Duh doniran uređaj za neinvazivnu ventilaciju

Kroz akciju "Palčići za Hrvatsku" prikupljeno je 450.000 kuna, a donacije uređaja dobit će i druga rodilišta u Hrvatskoj

Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići” Željka Vučko u ime Palčića i navijača Dinama, Kliničkoj bolnici “Sveti Duh” uručila je uređaj za neinvanzivnu ventilaciju. Riječ je u uređaju NCPAP/DuoPAP/HFNC s PRICO modom na kojem se zahvalio ravnatelj bolnice Mladen Bušić.

– Vjerujem da će nam uređaj doprinijeti u svakodnevnoj borbi 24 sata dnevno svaki dan u godini kako bi naši najmlađi, najpotrebniji imali maksimalno moguću zdravstvenu skrb koji im pruža zdravstveni sustav Republike Hrvatske, poručio je Bušić, a na donaciji se zahvalila i v.d. voditelja Odjela neonatologije Rebeka Ribičić koja je istaknula da se oko 10 posto sve novorođenčadi rađa prerano te samim time imaju određeni stupanj nezrelosti i nerazvijenosti pluća.

– Ovaj uređaj zapravo pomaže našim malim borcima upravo u tome, da u prvim i najtežim danima svoga života što lakše i brže svladaju brojne prepreke i poteškoće u disanju te da zapravo što brže počnu potpuno samostalno disati, rekla je Ribičić.

Predsjednica “Palčića” Željka Vučko rekla je kako joj je veliko zadovoljstvo u predavaonici KB Sveti Duh, gdje su prije 11 godina nastali Palčići, uručiti još jedan uređaj toj bolnici u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” u kojoj je prikupljeno dva milijuna i 450.000 kuna.

Također je rekla da je akcija “Palčići za Hrvatsku” nastavak akcije “Vratimo palčiće u Petrovu” te najavila donacije i drugim rodilištima u Hrvatskoj. Tako će uređaje sutra donirati u Zadru, prekosutra u Dubrovniku, potom slijedi Slavonija, a nastavit će donirati i dalje dokle god je novca na računu.