Ovu subotu “Tusta pod zvijezdama” na ljetnoj terasi Boogalooa

tusta-bu

Nakon vrlo posjećene projekcije mladenačkog hit filma Zagrebačkog ekvinocij na ljetnoj terasi Boogalooa, ovu subotu fokus s trapa prebacuje se na punk.

Prikazat će se dugometražni dokumentarac Tusta koji nas približava životu Branka Črnca Tuste, frontmana legendarnog punk-rock banda KUD Idijoti iz Pule. Prije toga posjetitelj će moći uživati u izložbi omota ovih kultnih punkera pod nazivom “Ilustrirana povijest izdaje”, a nakon projekcije slijedi tulum koji pripremaju DJ geDJo i DJ peDJa. Ulaz je besplatan.

Kroz arhivske materijale i intervjue s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom, te kolegama i suvremenicima, kao što su izdavač njihovih prvih albuma Boris Furlan, glazbeni kritičari Petar Janjatović i Dragan Kremer, glazbenici Zoran Predin, Damir Urban i Sejo Sexon, prvi dio filma “Tusta” govori o neočekivanom proboju i meteorskom usponu pulskog sastava. Drugi čin ove specifične rock and roll priče posvećen je ograničenom djelovanju benda i zabranama koje su doživljavali uslijed rata i nacionalističkog ozračja u Hrvatskoj.

Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ, na danas legendarnom koncertu u beogradskoj Hali sportova 2000. godine. Konačno, u finalnom segmentu filma, redatelj Andrej Korovljev fokusira se na posljednje godine i prerani kraj Tustinog života kroz dirljiva svjedočenja članova obitelji i prijatelja, gdje otkrivamo njegovu manje poznatu, intimnu, ljudsku dimenziju bez koje ne bi mogao steći takav društveni značaj. Film je svjetsku premijeru doživio na prošlogodišnjem izdanju Motovun Film Festivala, a kao kuriozitet valja istaknuti da prije nekoliko dana nije primljen u nenatjecateljski dio programa Pulskog filmskog festivala.

Ilustrirana povijest izdaje je jednodnevna pop-up izložba omota albuma benda KUD Idijoti, koji se sakupljeni i obrađeni na jednom mjestu po treći put prezentiraju kao artefakti jednog vremena.

U doba dok su računala još uvijek dalek i strani pojam, baš kao i sofisticirani dizajnerski alati kompjuterske grafike i inih softwarea koji su tek u povojima, četvorka KUD Idijota: Tusta, Sale, dr. Fric i Ptica, vizualni identitet grupe uz glazbu kreiraju instinktivno, iskreno i po DIY (uradi sam) principu u kućnom izdanju jednog od njih. Osim što u bandu svira bubanj, kao član s najviše afiniteta za vizualno izražavanje, Diego Bosusco – Ptica, tada još ne osobito svjesno, poigravao se svim budućim teorijski artikuliranim postulatima low-cost, copy-paste, DIY punk estetike.

U svom dnevnom boravku udario je temelje onoga po čemu će KUD Idijoti danas biti nadaleko prepoznatljivi, a to je prije svega slavni logotip nepokorene crvene zvijezde uz 9 omota albuma koje u bandu dizajnira po “partijskom zadatku”. Spomenuti vizuali okrunjeni copywriterski provokativnim i danas besmrtnim naslovima nastalim iz sinergije rijetko iskrenih, autentičnih, duhovitih i kreativno kompatibilnih osobnosti, ovom su prilikom u galerijskom prostoru dodatno artikulirani perom nekadašnjeg basista Nenada Marjanovića dr. Frica koji pojašnjava kontekst njihovog nastanka.

Legendarna četvorka KUD Idijota koja je svojom beskompromisnošću stava i djelovanja na sceni i izvan nje utjelovila istinski gradski integritet, jer jedinu izdaju koju je počinila bila je ona diskografske prirode, obilježila je mnoge i ne samo pulske mladosti pa je izložba omota njihovih kultnih albuma svojevrstan hommage ne samo Gradu nego i duhu jednog vrlog prošlog vremena.

Na Boogaloo bicikl drive-in terasu možete upedalirati i izvesti svog ljubimca na piće, koncert, radionicu, filmsku projekciju, buvljak, predstavu, stand-up show, kviz, turnir, DJ program, večer poezije, promociju knjige i čitav niz drugih događaja. Vaš bicikl je ipak najsretniji i najsigurniji uz vas. Za pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka brine tvrtka Reax Lab.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska