Ovogodišnja Noć muzeja na temu “Muzeji – između stvarnog i digitalnog”

Noć muzeja održat će se 28. siječnja

Davorin Višnjić/PIXSELL

Ovogodišnja, sedamnaesta po redu Noć muzeja održat će se 28. siječnja u uvjetima sličnima prošlogodišnjima – online i tamo gdje je to moguće “uživo”, uz prigodnu temu “Muzeji – između stvarnog i digitalnog”.

Hrvatsko muzejsko društvo, organizator te popularne manifestacije, napominje kako će se Noć muzeja održati u okolnostima u kojima su se kulturne institucije silom prilika “adaptirale” na novu stvarnost, kada se veliki dio programa odvija u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne covid potvrde, kada je bitno smanjen broj posjetitelja na kulturnim događajima, a grupni organizirani, turistički posjeti muzejskim izložbama, gotovo su potpuno izostali u statistikama muzejskih posjetitelja.

– Najveći dio događanja preselio se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, što je po svim analizama doprinijelo širokoj dostupnosti muzejskih sadržaja, no analize govore da je neposredni doživljaj muzejskog prostora, sadržaja, atmosfere i ljudi, nezamjenjiv kada je u pitanju onaj istinski doživljaj, ističu.

Smatraju da je unatoč neizvjesnim vremenima u kojima se ne može dugoročnije planirati u uvjetima kada muzeji i druge institucije “ekvilibriraju između stvarnog i mogućeg, između stvarnog i digitalnog”, a mnogi su u dodatno otežanim uvjetima zbog velikih šteta koje su zadobili u potresu, važno nastaviti, sada već lijepu tradiciju.

– Onaj postojeći elan, zanos i odlične programe i atmosfere Noći muzeja, nastojat ćemo i u sedamnaestoj Noći muzeja omogućiti našoj vjernoj publici diljem Hrvatske, obećali su iz HMD-a.

Dio programa koji za to imaju uvjete bit će organiziran u stvarnom vremenu i prostoru, s posjetiteljima, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, a svi programi bit će dostupni putem digitalnih kanala. I ove godine Noć muzeja će popratiti Hrvatska radiotelevizija u posebnoj emisiji.